Där slaktas och äts hundar – här är en maträtt.
1 av 7
Där slaktas och äts hundar – här är en maträtt. - Foto: ByeByeBaby/Wikimedia
Festivalen får kritik.
2 av 7
Festivalen får kritik. - Foto: TV4
Både i Kina och internationellt.
3 av 7
Både i Kina och internationellt. - Foto: TV4
Hundarna sitter ofta i små burar innan de slaktas.
4 av 7
Hundarna sitter ofta i små burar innan de slaktas. - Foto: TT(AP)
Det hela bygger på en gammal kinesisk tradition.
5 av 7
Det hela bygger på en gammal kinesisk tradition. - Foto: Human Society International
Men inte många kineser deltar – eller vill kännas vid – traditionen.
6 av 7
Men inte många kineser deltar – eller vill kännas vid – traditionen. - Foto: Human Society International
Den pågår i tio dagar vid sommarsolståndet.
7 av 7
Den pågår i tio dagar vid sommarsolståndet. - Foto: Human Society International

Nu startar matfestivalen – där tusentals hundar slaktas

Under dagen startar en matfestival där det säljs och tillagas maträtter byggda på hundkött. Men vad stämmer egentligen? Känsliga läsare varnas.


De senaste dagarna har det varit mycket tal om en årlig matfestival i Kina där maträtterna som äts har ingrediensen hundkött.

Men vad är det egentligen som stämmer?

Festivalen heter Lychee- och hundköttsfestivalen, som oftast kallas Yulin hundköttsfestival, är en årlig matfestival som hålls i Yulin i Guangxiprovinsen av Kina. Festivalen startar vid sommarsolståndet den 21 juni och pågår i tio dagar.

Och ja, man äter hundkött (och även lycheeplommon). Man beräknar att upp emot 15 000 hundar får sätta livet till för att sedan ätas. Festivalen har fått massiv kritik från medier och djurrättsaktivister.

Festivalen har en lång historia i Kina där man uppskattar att det finns en tradition med ett spann på 400 år där man tror att köttet från hundar gav en "svalkande effekt" under de heta sommarmånaderna. Själva Yulan har dock börjats att fira under de senaste årtiondena.

Till BBC säger ansvariga bakom festivalen att hundarna "slaktas på ett humant sätt". Det finns dock många som protesterar mot både slakten – och hur hundarna behandlas innan. Där finns det bevis för att en del av hundarna sitter i små, trånga burar innan.


Att äta hundkött är lagligt i Kina och många menar att festivalen är en viktig kulturell händelse. Dock så finns stora protester i landet där även över hälften av invånarna i just Yulan vill att festivalen ska upphöra för gott.

Det är också just i Kina som protesterna började – och långt ifrån alla kineser står bakom eventet. Många kinesiska kändisar har högljutt protesterat och startat kampanjer för att stoppa festivalen, skriver CNN.

Enligt Daily Mail har ätandet av hundkött i Kina gått ner kraftigt – men att ett totalt stopp verkar vara långt ifrån en verklighet. Än så länge.

Däremot menar TT/AFP via Aftonbladet att just hajpen kring festivalen i Yulin har blivit så pass stor att efterfrågan har ökat dramatiskt de senaste åren.

– Min butik säljer mycket mer hundkött än tidigare, förra året steg försäljningen med mer än 50 procent, säger en handlare till AFP.

I samma artikel menar man att uppfattningen att "rädda hundar smakar bättre" är starkt förankrad.

Även internationellt finns en stor våg av protester där flera namnlistor, bland annat via change.org, har undertecknats.

En kinesisk djurrättsaktivist menar att internationell inblandning och västs kampanjer mot festivalen snarare haft motsatt effekt.

– Mer och mer hundkött äts på grund av mediehajpen, säger han till AFP.

Det finns dock människor som ställer sig frågan om det verkligen är någon skillnad på att äta hundkött och exempelvis griskött. I kinesiska Global Times ifrågasätts västs syn på varför Kina vore värre än exempelvis tjurfäktning i Spanien. Brittiske filosofen Julian Baggini tycker i en opinionsinlägg hos CNN att det handlar om en dubbelmoral när det kommer till köttätare – och att det bara "är veganer som kan protestera med stoltheten i behåll".

2014 beslutade dock staden Yulin att inte ställa sig bakom festivalen alls. Och BBC skriver att majoriteten av såväl lokala invånare som kinesiska medborgare i stort aldrig ätit hundkött – och inte har något intresse alls av festivalen.

Så här kan en maträtt se ut som tillagats från hundkött. Enligt besökare ska hundkött smaka ungefär som fläskkött:


Enligt TV4 är marknadspriset för hundkött cirka 60 kronor per kilo. Det finns också risk för att många av hunddjuren har blivit stulna som husdjur till följd av stor efterfrågan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig att smaka på hundkött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.