I dag röstar britterna om EU.
1 av 5
I dag röstar britterna om EU.
Det är väldigt jämnt i opionsundersökningarna.
2 av 5
Det är väldigt jämnt i opionsundersökningarna. - Foto: Geert Vanden Wijngaert
Med en liten övervikt för nej-sidan.
3 av 5
Med en liten övervikt för nej-sidan. - Foto: Ap
Många varnar för konsekvenserna om UK lämnar.
4 av 5
Många varnar för konsekvenserna om UK lämnar. - Foto: Sofia Eriksson/TT
Nigel Farage.
5 av 5
Nigel Farage. - Foto: Alastair Grant

7 saker du kan säga om du vill låta riktigt smart när du pratar om Brexit

Vill du låta smart när du ska snacka om brittiska EU-omröstningen? Här är några knep.


1. ”Om britterna lämnar EU kommer det bli riktigt osäker ekonomi”

De flesta är eniga om att ekonomin i Storbritannien och resten av världen kan få sig en ordentlig törn om britterna röstar ja till att lämna EU. Detta har så klart ingenting att göra med effekterna av att lämna EU, utan beror snarare på att marknaden inte gillar osäkerhet. Många menar också att pundet lär bli betydligt billigare.

2. ”Den där reklamkampanjen Nigel Farage körde var ju riktigt otäck”

Valrörelsen i Storbritannien har varit en riktig cirkus. Men trots lögner, tecknade reklamfilmer om höns, hårda ord, ett rent sjöslag på Themsen och tjat om böjda bananer så är det ett en poster som slagit igenom bruset. Det är en bild på flyktingar, de flesta mörkhyade, som står i en lång rad med texten "Breaking Point", över dem.

Postern har skapat stor debatt, polisanmälts och även jämförts med nazistpropaganda.

3. ”Det är ju sjukt hur mycket faktafel det är i kampanjen”

Precis som här i Sverige så är kunskapen om vad som gäller i EU ganska låg bland gemene man i Storbritannien. Och kampanjen har kantats av faktafel och missförstånd. Bland annat påstår lämna-sidan att Storbritannien betalar runt fyra miljarder pund i veckan till EU. Den verkliga siffran ligger på knappt två miljarder.

Samtidigt menar stanna-sidan att varje hushåll skulle förlora 50 000 om året om Storbritannien lämnar EU. Detta är en grov förenkling av konsekvenserna. Vissa kommer förlora mycket pengar, andra kommer eventuellt inte märka av någon större skillnad i privatekonomin.

4. ”Det här kan leda till att det börjar knaka på annat håll”

Enligt internationella bedömare kan flera andra länder i EU börja snegla på alternativet att lämna EU om britterna drar. Inte minst talas det faktiskt om Sverige och Danmark, eftersom vi är strakt beroende av britterna i EU. Även Nederländarna har dragits upp som ett land att hålla håll på, skriver CNBC.

5. ”Fast det är klart, vi gillar ju EU... typ.”

EU är en populär grej bland svenska politiker, och de flesta menar att Sverige tjänar på att vara med i unionen. En ny undersökning visar att 54 procent av svenskarna är positivt inställda till EU, och 89 procent anser att det skulle vara dåligt om Storbritannien lämnar, skriver Dagens Nyheter.

6. ”Skottarna kanske blir självständigt om britterna lämnar EU”

Japp, det här är en möjlighet. Stödet för EU är stort i Skottland, och skulle Storbritannien rösta för att lämna EU kan det bli aktuellt med en ny självständighetsomröstning i Skottland. Sist landet röstade om självständighet var 2014. Då vann stanna-sidan, som fick 55 procent av rösterna.

7. ”Ingenting kommer ju ske över en natt direkt”

Men! Hur det än går i omröstningen i Storbritannien så kommer väldigt lite förändras över en natt. Att lämna EU är en process som kommer ta flera år.

Vill du ha ännu mer Brexit!? Här är en video där Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar allt du behöver veta:


/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Storbritannien lämna EU?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.