Var sjätte svensk IS-krigare har dött i kriget.
1 av 3
Var sjätte svensk IS-krigare har dött i kriget. - Foto: AP
Dödssiffrorna motsvarar 15 procent, vilket är detsamma i flera europeiska länder.
2 av 3
Dödssiffrorna motsvarar 15 procent, vilket är detsamma i flera europeiska länder. - Foto: tt bild
Förlusterna är jämförbara med Sovjets förluster på östfronten under andra världskriget.
3 av 3
Förlusterna är jämförbara med Sovjets förluster på östfronten under andra världskriget. - Foto: tt bild

Så många svenskar dör när de strider för IS

Nästan var sjätte svensk som har stridit för IS har dött på slagfältet. Siffrorna är jämförbara med Sovjets förluster under andra världskriget.


Nästan var sjätte svensk som har stridit för IS har dött på slagfältet, uppger TT via HD.

Troligtvis har alla förband inom IS lika stora förluster, men i militära sammanhang är siffrorna extremt höga. De är på samma nivå av Sovjets förluster på östfronten under andra världskriget. Detta kan vara ett tecken på att IS försvagats kraftigt.

– Det är tydligt att förlusterna har varit väldigt höga, säger Michael Jonsson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Säpo uppger att minst 300 svenskar har deltagit frivilligt på jihadisternas sida i inbördeskrigen i Syrien och Irak. 135 personer har återvänt till Sverige, och 45 personer, det vill säga 15 procent, har dött.

– Det är den officiella siffran. Den bygger på uppgifter från krigsområdena, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Men siffran kan vara osäker, eftersom det kan finnas ett mörkertal. Men liknande siffror kommer från andra västländer. I Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Norge och Storbritannien är siffran bland döda IS-krigare mellan 14 och 21 procent. Det betyder att mellan var fjärde och var sjunde frivillig IS-soldat från Europa har fallit.

IS minskas

25 000 IS-soldater har stupat de senaste 20 månaderna, enligt USA:s militärledning. Setdan 2011 har IS sannolikt haft 100 000 stridande i sina led, varav cirka 30 000 frivilliga har varit från andra länder. Jonsson menar att IS växte snabbt under 2014.

Enligt amerikanska uppgifter har färre sökt sig till IS de senaste månaderna, och i dag uppskattas det inte vara fler än 25 000 stridande.

Enligt experter beror den höga dödssiffran på att IS-soldaterna inte strider på samma sätt som andra soldater. Flera av dem är självmordsbombare, och tar mycket större risker. Enligt Lars Gyllenhaal, militärskribent, är IS-soldaterna ofta drogade. När de träffas av skott fortsätter de ofta rusa fram mot fienden.

– Det hänger ihop med att de är fokuserade på Armageddon, säger han enligt HD.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.