En man och en kvinna riskerar att betala böter för att dem bar burka.
1 av 3
En man och en kvinna riskerar att betala böter för att dem bar burka. - Foto: AP
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Här kan muslimer som bär burka dömas till 100 000 kronor i böter

En man och en kvinna kan dömas till 100 000 kronor i böter på grund av den nya lagen om burkaförbjud.


Den första juli i år började en ny lag att gälla i kantonen Ticino, Schweiz. Nämligen ett förbud mot att bära ansiktstäckande klädsel.

Det var 2013 som burkaförbjudet röstades igenom och nu riskerar en man och kvinna att dömas till 2 000 kronor respektive 100 000 kronor i böter. De valde medvetet att bära burka i staden Locarno som protest mot den nya lagen, rapporterar Swissinfo.

Kvinnan som greps ska vara med i ett islamiskt förbund i Schweiz och mannen som greps har tidigare protesterat mot liknande lagar i både Belgien och Frankrike. Han dömdes direkt till 2 000 kronor i böter eftersom han inte var en schweizisk medborgare. Beroende på domen från lokala myndigheter kan mannens straff eventuellt stiga.

Mannen uppgav också att han kommer att betala de eventuella böterna med pengar ur sin egen ficka för att väcka uppmärksamhet till lagen, som han själv anser vara diskriminerande.

Kvinnan kommer att dömas till mellan 1 000 och 100 000 kronor i böter. När mannen och kvinnan greps samlade medlemmar ut lokala myndigheter in signaturer för att lagen ska gälla i hela nationen, rapporterar Swissinfo.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!