Flera tusen turkiska män som sextrakasserat och våldtagit kvinnor slipper undan fängelsestraff genom att gifta sig med offren.
1 av 3
Flera tusen turkiska män som sextrakasserat och våldtagit kvinnor slipper undan fängelsestraff genom att gifta sig med offren. - Foto: Pixabay
Våldet mot kvinnor i Turkiet ökar, och aldrig tidigare har så många turkiska kvinnor flytt sina hem eftersom deras män har misshandlat och våldtagit dem.
2 av 3
Våldet mot kvinnor i Turkiet ökar, och aldrig tidigare har så många turkiska kvinnor flytt sina hem eftersom deras män har misshandlat och våldtagit dem. - Foto: Pixabay
I Turkiet ska det finnas cirka 3 000 äktenskap där förövare och våldtäktsoffer har gift sig. Enligt uppgift ska några av giftermålen ha skett mellan vuxna män och flickor så unga som fem år.
3 av 3
I Turkiet ska det finnas cirka 3 000 äktenskap där förövare och våldtäktsoffer har gift sig. Enligt uppgift ska några av giftermålen ha skett mellan vuxna män och flickor så unga som fem år. - Foto: Pixabay

Tusentals våldtäktsmän slipper straff – genom att gifta sig med offren

En tredjedel av alla äktenskap i Turkiet är enligt uppgift genomförda med minderåriga flickor. De yngsta flickorna ska vara så unga som fem år.


Flera tusen turkiska män som sextrakasserat och våldtagit kvinnor slipper undan fängelsestraff genom att gifta sig med offren, skriver norska Dagbladet som hänvisar till den turkiska tidningen Milliyet.

I ett uppmärksammat fall i Turkiet ska en tjej ha blivit kidnappad och våldtagen av tre män. Men när en av männen gifte sig med tjejen togs domarna bort – mot alla tre gärnignsmän.

– Det är ondska att tvinga någon att gifta sig med någon som hon inte vill gifta sig med. Och sen tvinga henne att leva resten av sitt liv med honom, säger Mustafa Demirbag, ledare för överklagandekommittén i Turkiets högsta domstol, till den turkiska tidningen.

Han säger att den turkiska regeringen har registrerat ungefär 3 000 äktenskap där förövare och våldtäktsoffer har gift sig. Enligt honom ska några av giftermålen ha skett mellan vuxna män och flickor så unga som fem år.

Våldet mot kvinnor i Turkiet ökar, och aldrig tidigare har så många turkiska kvinnor flytt sina hem eftersom deras män har misshandlat och våldtagit dem, skriver Dagbladet som hänvisar till statistisk från förra året.

Fler än 300 kvinnor ska ha även ha dödats i Turkiet bara i fjol, de flesta av sina män, pojkvänner eller andra familjemedlemmar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan News Agency är en tredjedel av alla äktenskap i landet genomförda med minderåriga flickor.

– Det finns 181 036 barnäktenskap i det här landet, men det verkliga antalet kan vara mycket högre eftersom äktenskap inte blir officiellt registrerade hos myndigheterna, sa advokaten och förespråkaren för kvinnorätt Nuriye Kadan i december.

Turkiska myndigheter har sagt att våld mot kvinnor är ett allvarligt problem i landet, men aktivister kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att hjälpa de utsatta, skriver Daily Mail.

Läs också om en 24-årig norska kvinna som våldtogs av en polis under en semester i den turkiska staden Alanya.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du om det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.