En 31-årig turist från Peking, Kina, misstogs för att vara asylsökande och hamnade på en flyktinganläggning. Bilden är en genrebild.
1 av 3
En 31-årig turist från Peking, Kina, misstogs för att vara asylsökande och hamnade på en flyktinganläggning. Bilden är en genrebild. - Foto: TT/Google Maps
Mannen sökte efter hjälp i Heidelberg och blev skickad till Dortmund. Därefter hamnade han på en flyktinganläggning i Dülmen.
2 av 3
Mannen sökte efter hjälp i Heidelberg och blev skickad till Dortmund. Därefter hamnade han på en flyktinganläggning i Dülmen. - Foto: Google Maps
Mannen hade nyss blivit bestulen på sin plånbok och sökte efter hjälp hos en myndighet. På grund av kommunikationsproblem misstogs mannen för att vara asylsökande och skrevs in i systemet.
Bilden är en genrebild.
3 av 3
Mannen hade nyss blivit bestulen på sin plånbok och sökte efter hjälp hos en myndighet. På grund av kommunikationsproblem misstogs mannen för att vara asylsökande och skrevs in i systemet. Bilden är en genrebild. - Foto: TT

Turist ville anmäla stöld hos polisen – skickades till flyktinganläggning

En 31-årig kinesisk man misstogs för att vara asylsökande och hamnade på en flyktinganläggning i två veckor.


Det var i början av juli som en välklädd 31-årig man från Peking i Kina blev bestulen på sin plånbok under sitt turistbesök i Tyskland. När han försökte anmäla stölden lurades han att skriva på en asylansökan, skirver tyska Süddeutsche Zeiting.

Mannen i fråga talade varken tyska eller engelska, bara mandarin, vilket kan ha lett till ett stort missförstånd.

Mannen gick till en myndighet i Heidelberg, som han trodde var en polisstation. Men det visade sig vara något helt annat. Mannen blev skickad till ett flyktingscenter i Dortmund, mer än 30 mil från Heidelberg. Där blev han kvar i nästan två veckor.

– Han tillbringade tolv dagar i vår byråkratiska djungel för att vi inte kunde kommunicera, säger Christoph Schlütermann, chef för flyktingcentret i Dülmen dit mannen senare ankom, till tidningen.

Mannen hamnade fort i den tyska migrationsmyndighetens system och processen rullade på. Enligt Schlütermann lät mannen sig röntgas, undersökas och köras till Dülmen utan att säga emot. Han hade stor respekt för auktoriteter och fann sig i situationen.

Det var först när de tyska myndigheterna vände sig till en lokal kinarestaurang för att få hjälp med tolkning som de förstod sitt misstag.

– Han var så olik de andra. Väldigt, väldigt hjälplös. Att förstå varandra var omöjligt med honom, även med händer och fötter. Eftersom det var ett så märkligt beteende tog föreståndaren hjälp av en översättningsapp, berättar Schlütermann för Süddeutsche Zeitung.

Via appen förstod de även snart att mannen inte alls var asylsökande – utan en turist som ville fortsätta till Italien och Frankrike.

När misstaget upptäcktes fick mannen tillbaka sitt pass.

I ett mejl till DN skriver Timm Herre, som arbetar på staden Heidelbergs pressavdelning, att "den kinesiske mannen inte har besökt något av staden Heidelbergs kontor", något staden även har uttryckt i ett offentligt uttalande.

Den drabbade mannen har inte hyst något agg mot myndigheterna, men ska ha uttryckt att Europa var annorlunda mot vad han väntat sig, uppger nyhetskanalen WDR.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.