Norge vill förbjuda burqa och niqab.
1 av 3
Norge vill förbjuda burqa och niqab. - Foto: TT
"För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansikte" förklarade riksdagsledamoten Jette F. Christensen från Arbeiderpartiet.
2 av 3
"För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansikte" förklarade riksdagsledamoten Jette F. Christensen från Arbeiderpartiet. - Foto: TT
Burqa och niqab kan bli förbjudet i skolor och för offentligt anställda.
3 av 3
Burqa och niqab kan bli förbjudet i skolor och för offentligt anställda. - Foto: TT

Norge kan bli nästa land som förbjuder slöjan

Den norska integrationskommittén har presenterat sitt förslag: förbjud burqa och niqab för offentligt anställda och i skolor.


Nu kan Norge bli nästa land som förbjuder slöja.

"För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansikte."

Så sade riksdagsledamoten Jette F. Christensen från Arbeiderpartiet under en presskonferens igår när Norges integrationskommité presenterade sina förslag för att förbättra integrationen i Norge, skriver NRK.

Kommittén består av representanter från norska Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre och Senterpartiet och samlades i fjol för att ta fram förslag för förbättrad integration i Norge. Förslagen presenteras på en presskonferens igår.

Ett av förslagen är att förbjud niqab och burqa i landets skolor, samt förbjuda offentligt anställda att bära exempelvis niqab. Detta eftersom kommittén anser att plaggen hämmar kommunikation och interaktion.

Religion ska inte stå i vägen för sexualundervisning

I förslaget framgår även att barn inte ska kunna frånvara simlektioner och sexualundervisning på religiösa grunder. Man vill även att barn som bor på asylboenden ska ha rätt att gå i förskola, och att finansiering till moskéer från utlandet ska regleras hårdare, skriver NRK.

Vill införa fler tillfälliga arbetstillstånd

Intergrationkommittén består av medlemmar från Norges oppositionspartier, som vill se en ökad användning av tillfälliga arbetstillstånd. Detta ställer den rådande regeringen sig kritisk mot.

– Vi vet att det skickar signaler ut i världen som påverkar flödet av asylsökande och flyktingar. Jag ser inte hur vi skulle kunna öppna för det nu, säger Hanne Caroline S. Iversen, statsekreterare för invandrings och integrationsministern Sylvi Listhaug, enligt Abc nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.