Nyheter24 har tidigare skrivit om att Turkiets författningsdomstol röstat för att legalisera sex med barn.
1 av 3
Nyheter24 har tidigare skrivit om att Turkiets författningsdomstol röstat för att legalisera sex med barn. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Nyheter24
Nu pekar dock nya uppgifter på att detta inte stämmer. Det ska nämligen inte alls handla om att Turkiet vill tillåta sex med barn.
2 av 3
Nu pekar dock nya uppgifter på att detta inte stämmer. Det ska nämligen inte alls handla om att Turkiet vill tillåta sex med barn. - Foto: Nyheter24
Författningsdomstolen har själv gått ut med en text på sin hemsida för att bringa klarhet i den uppmärksammade nyheten.
3 av 3
Författningsdomstolen har själv gått ut med en text på sin hemsida för att bringa klarhet i den uppmärksammade nyheten. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Nej, Turkiet har inte gjort det lagligt att ha sex med barn

Världsnyheten om att Turkiets ska göra det tillåtet att ha sex med barn – verkar inte stämma.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att Turkiets författningsdomstol röstat för att legalisera sex med barn. Med den nya lagändringen, som beräknas träda i kraft i januari 2017, räknas en person vara sexuellt myndig så länge denne uttrycker samtycke till sex.

Nu pekar dock nya uppgifter på att detta inte stämmer. Det ska nämligen inte alls handla om att Turkiet vill tillåta sex med barn.

Författningsdomstolen har själv gått ut med en text på sin hemsida för att bringa klarhet i den uppmärksammade nyheten.

TurkietTurkiets flagga. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vid 18 års ålder får man ha sex i Turkiet.

– Men i åldrarna 15 till 18 kan, vad jag förstår, åtal enbart väckas om åldersskillnaden är fem år eller mer, eller om den ena parten anmäler att det inte skulle ha varit frivilligt, säger Paul Levin, Turkietexpert och föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till Metro.

Ett exempel.

En 18-årig person som har samlag med en 14-årig person skulle kunna få ett lägre straff jämfört med om det till exempel handlat om en 5-årig person.

De lagändringar, och strafflindringar, som författningsdomstolen vill ska bli aktuella är alltså för 12 till 14-åriga personer – i de fall där det kan bevisas att det finns ett "samtycke".

– Detta menar kritikerna inte är möjligt att avge för ett barn, att den enda rimliga gränsen är 18 år och att det är fel riktning att gå när det gäller till exempel barnäktenskapsproblematiken. Kritiken handlar om att det är en uppluckring av lagstiftningen, säger Paul Levin till tidningen.

Den lagstifning som finns nu kommer att sluta gälla tidigast den 11 december. En ny lag ska enligt Turkiets justitiedepartement tas fram innan dess. Anledningen är att man vill undvika kryphål i lagen som skulle göra det lagligt att ha sex med barn, rapporterar Metro.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.