Transkvinnan och aktivisten Hande Kader​, 22 mördades i Turkiet. Hon ska ha våldtagits och bränts till döds.
1 av 2
Transkvinnan och aktivisten Hande Kader​, 22 mördades i Turkiet. Hon ska ha våldtagits och bränts till döds. - Foto: Facebook/Wikimedia
Transpersoners och HBTQIA-personer rättigheter måste uppmärksammas mer i Turkiet enligt flera aktivistgrupper.
2 av 2
Transpersoners och HBTQIA-personer rättigheter måste uppmärksammas mer i Turkiet enligt flera aktivistgrupper. - Foto: Wikimedia

Transkvinna mördad – våldtogs och brändes till döds

Transkvinnan och -aktivisten Hande Kader hittades i veckan mördad i Istanbul. Nu väcker hennes död starka reaktioner.


Enligt flera HBTQIA-grupper ökar antalet hatbrott mot transpersoner i Turkiet. En av de som kämpade för transpersoners rättigheter i landet var transkvinnan Hande Kader, 22. Hon blev en symbol för HBTQIA-personer efter att ha stått upp mot poliser med vattenkanoner under Istanbuls Pride förra året, skriver Metro UK.

I veckan hittades hennes lemlästade kropp i en förort till Istanbul. Hon ska enligt uppgifter ha blivit våldtagen och sedan bränd. Kader jobbade som sexarbetare och sågs sista gången då hon klev in i en bil med en kund.

Nu väcker hennes död starka reaktioner bland HBTQIA-rörelsen i Turkiet. Under hashtagen #HandeKadereSesVer, vilket betyder ungefär "Höj rösten för Hande Kader" kräver nu flera HBTQIA-aktivister att Turkiet ser över säkerheten för HBTQIA-personer.

– Vi blir mördade och de hör inte ens våra röster, för att makthavarna i Turkiet inte skyddar oss, säger Emirhan Deniz Çelebi som är medlem av HBTQIA-gruppen SPoD.

På söndag kommer en marsch hållas till Kaders minne och för att uppmärksamma att HBTQIA-personer måste få höras och respekteras, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ickebinära Freja som utsattes för misshandel under Malmö Pride.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.