De flyr med nyfödda barn – här räddas 2000 flyktingar på Medelhavet

Sedan i januari här 70 000 gjort den livsfarliga resan över havet. Bort från krig till ett bättre liv i Europa.


Klädd i trasor bärs den bara fem dagar gamla bebisen över från den överlastade träbåten till hjälpande händer på spanska frivilligorganisationens trygga båt. Barnets pappa är helt slut, det är en livsfarlig resa för att nå ett bättre liv i Europa.

Det är bara ett öde, en historia som inte slutar med död på Medelhavet.

Under måndagen räddade spanska NGO över 2000 flyktingar som främst kom från Libyen. 700 eritreaner kom i en gammal träbåt, en båt byggd för maximalt några hundra passagerare.

Flyktingarna hittades 13 mil utanför Libyen och många låg redan i vattnet när räddningen kom fram.

Mellan januari och juli har uppskattningsvis 70 000 flyktingar gjort den farliga resan med båt över Medelhavet, skriver Daily Mail. Många hamnar först i Italien för att sedan söka sig vidare till bland annat Sverige. Många tar till desperata åtgärder för att lyckas komma fram till sitt mål, tidigare i år hittade polisen i Schweiz flyktingar gömda i resväskor.

Nyheter24 har tidigare skrivit om appen som skulle hjälpa flyktingarna till en säkrare flykt över havet, en app som stoppades av Apple.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.