Efter ett avslöjande av BBC-programmet Panorama oroas nu miljöorganisationer för hur Norge skulle drabbas.
1 av 6
Efter ett avslöjande av BBC-programmet Panorama oroas nu miljöorganisationer för hur Norge skulle drabbas. - Foto: Wikimedia / TT
De vill att Sellafield ska höja säkerheten.
2 av 6
De vill att Sellafield ska höja säkerheten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
De varnar för "att det blir värre än Tjernobyl".
3 av 6
De varnar för "att det blir värre än Tjernobyl". - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Sellafield.
4 av 6
Sellafield. - Foto: Wikimedia
Beläget i nordvästra England.
5 av 6
Beläget i nordvästra England. - Foto: Wikimedia
6 av 6

Stora brister på kärnkraftverk – kan bli "värre än Tjernobyl"

Ett brittisk program har avslöjat stora säkerhetsbrister på Sellafield, som ligger i England.


Nyligen avslöjade brittiska BBC att det pågår flera säkerhetsbrister på kärnkraftverket Sellafield i den nordvästra grevskapet Cumbria i England. Anläggningen har alldeles för få anställda för att kunna bedriva en säker och stabil kärnkraftsverksamhet – samtidigt visade avslöjandet också att radioaktivt material samlas upp i plastbehållare.

Wikimedia Commons

Skandinaviska länder riskerar därför att drabbas vid eventuella utsläpp, särskilt Norge.

BBC startade med undersökningen efter att journalisterna blivit kontaktade av en tidigare högt uppsatt chef som var orolig över situationen. Han säger själv i BBC-programmet Panorama att hans största rädsla är att det ska börja brinna någonstans på anläggningen. En brand som skulle innebära spridning av radioaktivt material till flera europeiska länder.

Kärnkraftverket svarar själva att anläggningen genomgått stora förändringar de senaste åren med stora investeringar. Avslöjandet visar att flera personer blir uppsagda vid kärnkraftverket, som tar hand om det mesta av det radioaktiva avfallet i Storbritannien. Det finns inte tillräckligt många anställda för att uppfylla minimikraven för säkerhet.

Wikimedia

Överblicksbild av Sellafield.

Antalet som ska vara anställda varierar på olika anläggningar men i genomsnitt bör minst 60 personer vara på plats för att upprätthålla säkerhetsnivån – på Sellafield kan det i perioder bara vara sex stycken på plats. Panorama avslöjade att det har varit 97 stycken säkerhetsöverskridelser mellan 2012 och 2013. En av anledningarna är just för få anställda.

Säkerhetschefen Rex Strong menar att antalet anställda inte spelar någon roll.

– Det finns alternativa lösningar och jobb som ska göras blir gjort, säger han till Panorama.

Även om antalet anmälda säkerhetsproblem har minskat med åren visar statistik att det fortfarande förekommer i genomsnitt en anmäld säkerhetsbrist i veckan. Dessutom avslöjade BBC-programmet att vätska som innehåller plutonium och uran förvaras i tusentals plastflaskor.

Även om plastflaskorna är en "tillfällig lösning" så är flera i riktigt dåligt skick. Sellafield har jobbart med att få bort flaskorna men enligt Panorama finns det åter över 2 000 flaskor i bruk.

Sellafield menar att det är en ren lögn att det skulle röra sig om dåligt skick på flaskor. Men den europeiska miljöorganisationen Bellona, med huvudkontor i Oslo, är inte övertygade.

– Avslöjandet visar att tillståndet på Sellafield är värre än vi någonsin fruktat, säger representanten Nils Bøhmer till Nettavisen.

Om det skulle ske ett läckage så är det särskilt Vestlandet och Sørlandet i Norge som ligger illa till. Bergens Tidende skriver att nedfallet av Cesium-137 skulle bli sju gånger högre än efter Tjernobyl. Norges strålevern har räknat ut det baserat på om bara en procent av innehållet i 21 tanker med radioaktivt avfall skulle läcka en dag där vinden blåser från väst.

TUBS/Wikimedia

Vestlandet och Sørlandet i Norge är de som ligger värst till vid ett eventuellt utsläpp från Sellafield.

Genom åren har det varit flera hundra olyckor och läckage just från Sellafield. Den senaste var den 18 april 2005 då omkring 20 ton radioaktivt atombränsle upplöst i salpetersyra läckte från återvinningsanläggningen Thorp. Norge fick inte veta om utsläppet förrän 9 maj samma år.

2005 ville ett svenskt företag att kärnkraftsavfall skulle slutbevaras, eller behandlas, för att sedan fraktas tillbaka till Sverige. Ett förslag som inte godkändes av regeringen, skriver Svenska Dagbladet.

För fler nyheter snabbt – ladda ner Nyheter24:s app.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för kärnkraftutsläpp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.