I fjorton år var Mukunda Angulo och hans bröder inlåsta i en lägenhet på Manhattan, New York. Bara några få gånger om året fick de gå ut.
1 av 3
I fjorton år var Mukunda Angulo och hans bröder inlåsta i en lägenhet på Manhattan, New York. Bara några få gånger om året fick de gå ut. - Foto: Faksimil Instagram/Faksimil Wolfpack
2015 hade "The Wolfpack" premiär – en dokumentär om bröderna Angulos liv i lägenheten.
2 av 3
2015 hade "The Wolfpack" premiär – en dokumentär om bröderna Angulos liv i lägenheten. - Foto: TT
I brist på annat att göra brukade bröderna leka hela filmer. Här är Mukunda i deras egengjorda Batmandräkt.
3 av 3
I brist på annat att göra brukade bröderna leka hela filmer. Här är Mukunda i deras egengjorda Batmandräkt. - Foto: Faksimil Wolfpack

Mukunda växte upp instängd i en lägenhet – fick inte gå ut på 14 år

I 14 år var Mukunda Angulo och hans bröder inlåsta i en lägenhet på Manhattan. 2010 gjorde hans liv en helomvändning. Nu lever han sin dröm.


Om du skulle rymma från din pappa som har hållit dig inlåst i en lägenhet i New York i 14 år är det kanske inte en jättebra idé att ta på dig en Michael Myers-mask.

Men det gjorde Mukunda Angulo.

Mukunda Angulo, i dag 22 år, är en av sex bröder som levde i en lägenhet på Manhattan utan att grannarna kände till någon av dem.

Det var i maj 1996 som familjen Angulo flyttade till lägenheten. Den Hare Krishna-praktiserande fadern Oscar hade tillsammans med sin fru Susanne, en hippie från Indiana, flyttat runt i USA de senaste åren tills de till slut slog sig ner i New York. I lägenheten utvecklade Oscar en paranoida världsbild och blev allt mer anti arbete, regeringen och materialismen. I samban med att de flyttade in i lägenheten förbjöd han Susanne och barnen att gå ut – förutom vid några få tillfällen om året. Det enda fönstret mot världen var de tusentals filmer som fanns i faderns filmsamling.


Fadern blev den enda försörjande föräldern i hemmet medan modern, som var utbildad lärare, undervisade barnen. Alla barnen fick sanskritiska namn – Bhagavan, Narayana, Govinda, Mukunda, Jagadisa och Krsna. De blev helt enkelt en vargflock.

I januari 2010 fick Mukunda nog, och bestämde sig för att gå ut på New Yorks gator medan Oscar inte var hemma.

– Jag bestämde mig för att bryta mig ut för att jag kände att jag måste. En av anledningarna var en av mina favorithögtider, Halloween. Jag kände att det jag hade skapat inne i lägenheten var den enda verkligheten jag hade, och när det kändes som att den började dö brast det för mig. Jag vägrade låta det dö, berättar Mukunda för Nyheter24.

Så iklädd en Michael Myers-mask gick Mukunda alltså ut i New York, utan att kunna varken sin egen adress eller ha en nyckel till sitt hem. För en person som, tvärtemot Angulobröderna, har växt upp i frihet, är det inte särskilt konstigt att människor reagerade när en ung man gick runt med en seriemördares mask.

När han gick in på en bank larmade oroliga New York-bor polisen. Mukunda fick handfängsel, och hamnade på mentalsjukhus i en vecka.

När han kom hem var allt annorlunda. Faderns hierarki började långsamt störta och Mukunda och hans bröder började ta sig ut ur järngreppet. I dag pratar de knappt med fadern.

För någon som har sett Yorgos Lanthimos film "Dogtooth" kanske det låter så absurt att det knappast är sant. I "Dogtooth" styrs familjen av en försörjande far som genom manipulation håller familjen under kontroll. De vet varken hur man använder en telefon, har sett på en annan film än sina egna familjefilmer och barnen, som är nästintill vuxna, kan till och med luras i att katter är farliga.

Skillnaden är att Lanthimos kritikerrosade verk är fiktion. Familjen Angulo är inte det.

Under brödernas första veckor i frihet mötte de filmaren Crystal Moselle. Ett möte som ledde till att Moselle blev brödernas första gäst – och så småningom började dokumentera deras liv. Allt från när de lekte "Pulp Fiction" till när de badade för första gången.

I fjol hade dokumentären “The Wolfpack” världspremiär och vann sju priser på flera filmfestivaler världen över.

Det vore nästan bisarrt att inte säga att film betyder mycket för Mukunda och hans bröder. De själva uppskattar att de har sett över 5 000 filmer, och filmerna var till stor del deras liv. Iklädda kostymer och varandra som motspelare lekte de ofta hela filmer i lägenheten.

Ert enda fönster till världen var genom film. Vad tänker ni om film nu när ni är fria?

– Jag har upptäckt att filmer bara är en liten del av världen, men i dag lär jag mig fortfarande av dem. Jag använder fortfarande film som referenser eller som en guide under olika situationer och händelser. Det är större än film, berättar Mukunda.

Det senaste året har han tillsammans med sina bröder rest mycket i samband med visningar av "The Wolfpack". Men han har även gjort egen film. Förra året blev Mukundas första regisserade kortfilm klar och i dag arbetar han som frilansande filmassistent.

– Livet har varit väldigt spännande för mig. Jag reser fortfarande mycket och träffar nya vänner. Jag har fortfarande miljoner grejer jag planerar att göra.

Vad har du för drömmar?

– Jag lever mina drömmar.

Se trailern till "The Wolfpack" här:

https://youtu.be/rDbqcMfUdlI

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.