I nattens debatt inför det amerikanska presidentvalet gick det ibland riktigt hett till. Men vad var det egentligen som sades?
1 av 4
I nattens debatt inför det amerikanska presidentvalet gick det ibland riktigt hett till. Men vad var det egentligen som sades? - Foto: TT-montage
Mycket av det som kom från scenen var helt enkelt inte sant.
2 av 4
Mycket av det som kom från scenen var helt enkelt inte sant. - Foto: TT
Demokraternas kandidat Hillary Clinton slirade lite på sanningen.
3 av 4
Demokraternas kandidat Hillary Clinton slirade lite på sanningen. - Foto: Julio Cortez
Men de allra flesta lögnerna kom från republikanernas kandidat Donald Trump.
4 av 4
Men de allra flesta lögnerna kom från republikanernas kandidat Donald Trump. - Foto: Patrick Semansky

Det var inte bara Trump som ljög – här är lögnerna i presidentdebatten

Nattens debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump var lång, hård och, i många stycken, falsk.


Presidentvalet i USA närmar sig med stormsteg och i natt, svensk tid, genomfördes den första av de debatter som planerats mellan demokraternas kandidat Hillary Clinton och republikanernas kandidat Donald Trump.

I den nittio minuter långa debatten avhandlades många ämnen, men en sak som stack ut var att många saker helt enkelt var falska. New York Times livebevakade debatten och lät experter löpande faktakolla kandidaternas uttalanden.

Hillary Clinton påpekade att Donald Trump sagt att växthuseffekten var en bluff skapad av Kina för att försvaga amerikansk industri. Som svar på detta avbröt Trump henne med ett kort "I do not say that", alltså att han inte säger det. Ett fyra år gammalt tweet, från samma Trump, säger motsatsen.

Trump menade även att Clinton hade "slagits mot ISIS under hela hennes vuxna liv". Den 68-åriga Clinton har dock varit vuxen lite längre än sedan 2003 då ISIS grundades. Han sa även att han alltid varit mot kriget i Irak, vilket en ljudinspelning från en intervju visar är falskt.

Men Clinton var inte helt sanningsenlig, hon heller. Hon har bytt åsikt i frågan om handelsavtalet Trans-Pacific Partnership och sa nu att hon hade "hoppats att det skulle vara bra", men att hon inte tyckte att det färdiga förslaget var bra. Sanningen är att hon vid mer än 40 tillfällen har uttalat sig positivt om fördraget, utan några förbehåll.

Det var dock främst Donald Trump som hade svårt att hålla sig till sanningen i debatten och felaktigheter om allt från hur stor summa han lånat av sin far, hur stor landets statsskuld är till huruvida landets centralbank agerar politiskt spreds från hans sida av scenen.

Nästa debatt hålls den nionde oktober, och kanske kommer sanningshalten då höjas markant jämfört med nattens debatt. Främst för att Donald Trump har varit tveksam till om han ens kommer att vara med i den.

Det här är inte första gången Trump-kampanjen haft svårt att hålla sig till sanningen. Han har bland annat anklagat president Obama för att ha grundat ISIS och hans kampanjchef har fått miljoner för att säga snälla saker om Ryssland.

/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem ljuger mest?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.