Vid klockan 08.30 i morse stod det klar – republikanernas Donald Trump hade besegrat demokraternas Hillary Clinton i det amerikanska valet och kommer att bli USA:s näste president.
1 av 4
Vid klockan 08.30 i morse stod det klar – republikanernas Donald Trump hade besegrat demokraternas Hillary Clinton i det amerikanska valet och kommer att bli USA:s näste president. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Ledsna demokrater.
2 av 4
Ledsna demokrater. - Foto: TT Nyhetsbyrån
På onsdagseftermiddagen ska Clinton hålla sitt förlorartal.
3 av 4
På onsdagseftermiddagen ska Clinton hålla sitt förlorartal. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Här håller Hillary Clinton tal.
4 av 4
Här håller Hillary Clinton tal. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är Hillary Clintons första ord efter tunga chockförlusten: "Smärtsamt"

I natt förlorade Hillary Clinton valsegern till Donald Trump. I dag talade hon till nationen för första gången efter presidentförlusten.


Vid klockan 08.30 i morse stod det klar – republikanernas Donald Trump hade besegrat demokraternas Hillary Clinton i det amerikanska valet och kommer att bli USA:s näste president.

I morse svensk tid höll Trump sitt segertal på Manhattan i New York City. Under eftermiddagen på onsdagen var det dags för Hillary Clinton att även hon tala till amerikanerna, även det på Manhattan.

Vid klockan 17.40 svensk tid började hon sitt tal med att bland annat berätta att hon erbjudit Donald Trump hjälp och samarbete för USA:s skull.

– Jag hoppas att Donald Trump kommer att bli en framgångsrik president, sa hon.

Men Hillary Clinton berättade också att förlusten varit väldigt tuff.

– Det här är smärtsamt, och kommer att vara det länge, sa hon.

Hillary Clinton håller tal för första gånge efter tunga chockförlusten. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Clinton – som förlorade valet trots att hon fick fler röster av Trump – pratade om värderingar som är viktiga för henne, och hur amerikanerna nu måste försvara dem. Hon tackade även alla valarbetare och människor som jobbat med henne och bidragit under valkampanjen.

– Ni la era hjärta i den här kampanjen. Jag vill att varenda en av er ska veta att det här var den bästa kampanjen som någon någonsin kunde få.

Clinton berättade även känslosamt att hon ägnat hela hennes vuxna liv med att kämpa för vad hon trott på – och att hon haft både framgångar och bakslag, ibland även smärtsamma sådana.

– Den här förlusten gör ont, men snälla, sluta aldrig tro att det inte är värt att kämpa för vad som är rätt, sa hon under sitt tal.

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Hillary Clinton?
Tack för din röst!