1 av 4
- Foto: Montage/TT
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: TT
4 av 4
- Foto: TT

Anas, 24, ville sprida glädje bland barnen i Aleppo – nu är han död

Anas al-Basha ville sprida glädje bland barnen som är fast i krigets Aleppo. Men i tisdags dödades han i ett flyganfall.


Situationen i Aleppo, Syrien, blir allt mer ohållbar för de 250 000 människor som lever där. Med ständiga strider mellan rebellgrupper och regimen är det en av världens farligaste platser. För närmare tio dagar sedan totalförstördes det sista sjukhuset i staden.

Men trots faran kämpade 24-årige Anas al-Basha på i krigszonen, för barnens skull. Men enligt uppgifter ska han ha dödats i ett luftanfall, skriver SVT Nyheter.


När Anas familj flydde från Aleppo i somras valde han att stanna kvar. Han sminkade sig till clown för att muntra upp Aleppos barn.

Det var i tisdags som ett, vad man tror, ryskt flyganfall inledes mot Mashad-distriktet i östra Aleppo. Det var då Anas dödades av missilerna.

”Han levde för att få barn att skratta, för att göra dem glada på den allra mörkaste och farligaste platsen som finns”, skriver hans bror Mahmoud al-Basha på Facebook.


Enligt Mahmoud ska Anas vägrat lämna Aleppo trots de intensifierade striderna.

”Han valde att stanna för att fortsätta arbeta för att hjälpa civila och ge sin gåva till barnen på gatorna, ge dem hopp. Allt Anas ville var att bringa lycka till Aleppos barn”, skriver Mahmoud al-Basha.

Efter sig lämnade Anas sin fru, som han gifte sig med för två månader sedan. Enligt nyhetsbyrån AP är hon fast i det rebellkontrollerade området, skriver SVT Nyheter.

Se även 10 bilder som visar att krig är det värsta som finns och klippet som visar barnens brutala verklighet i Syrien.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!