Elliots mamma söker överallt efter hjälp.
Elliots mamma söker överallt efter hjälp. - Foto: Facebook/GoFundMe

Elliot, 1, har en extremt ovanlig allergi – kan bara äta isbitar och dricka mjölk

Det enda som Elliot kan äta utan att kräkas är isbitar och bröstmjölk.


Många småbarn är allergiska mot någonting i matväg, eller bara kräsna med maten. Men att kroppen fullkomligen stöter bort och reagerar på precis all mat är extremt ovanligt.

Möt 16 månader gamla Elliot Carter som får äta isbitar till mellanmål.

GoFundMe

Hans mamma, Leah Carter, söker just nu med ljus och lykta efter hjälp för att kunna lindra sonens problem. Han har fått diagnosen food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) som är en extremt ovanlig matallergi som oftast drabbar småbarn och som ofta startar genom laktos- eller glutenprodukter, skriver Huffington Post.

GoFundMe

När Elliot bara var tre månader gammal så märkte läkarna att någonting inte stämde. Han hade en hängande vävnad som blockerade hans luftstrupe. Efter operationen så konstaterade läkarna att det var någonting annat som var mycket värre. Han hade inte växt så mycket som han borde.

Vid nio månaders ålder fick han ytterligare en diagnos, mast cell activation syndrome (MCAS), som innebär att mat skapar en allergisk reaktion i den lille pojkens kropp. Direkt när han åt så kräktes han. Han kan bara äta två saker – isbitar och bröstmjölk.

Många andra bebisar som blivit diagnostiserade med FPIES har några maträtter som orsakar reaktionen. Diagnosen kan dessutom växa bort med åldern. För Elliot handlar det i nuläget om nästan precis all mat och många frågetecken inför framtiden.

GoFundMe

Nyligen har Elliot fått näring genom en tub i armen eftersom han får i sig alldeles för lite näring. Dessutom har mamman tagit tjänstledigt för att ta hand om sin son på heltid. Hennes föräldrar och syster beslutade sig för att starta en insamling för få hjälp. Den är nu uppe i nästan 25 000 dollar, eller nästan 230 000 kronor.

– Jag visste att jag var tvungen att fånga allas uppmärksamhet så att han kan få den hjälpen som behövs, säger Leah till Huffington Post.

Du kan läsa mer om Elliot och hans diagnoser på insamlingens hemsida.

Läs också om mamman som vill varna om vanliga misstaget efter sonens plötsliga död – eller om 19-åringen som fick operera hjärnan efter någonting som många gör varje dag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du allergisk mot någonting?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.