Helt plötsligt ringde telefonen.
1 av 3
Helt plötsligt ringde telefonen. - Foto: TT (Montage)
Efter drygt 25 år ringde den förlorade sonen och berättade att han suttit i arresten.
2 av 3
Efter drygt 25 år ringde den förlorade sonen och berättade att han suttit i arresten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och väntar på rättegång.
3 av 3
Och väntar på rättegång. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trodde att sonen var död i 25 år – helt plötsligt ringde han med dåliga nyheter

Francis flyttade hemifrån för 25 år sen. Helt plötsligt ringer telefonen och chocken är stor när hans mamma svarar.


Senast Liz Simpson pratade med sin son var 1990. Då flyttade Francis Edward Strange från familjen i Nya Zeeland till Australien. Senare flyttade han till Japan för att undervisa i engelska.

Familjen gav långsamt upp hoppet om att någonsin få prata med honom igen. Till slut var de helt säkra på att han dött.

Tills för ett år sen så ville inte Francis inte alls prata med sin familj. De var för konservativa och han valde att inte hålla kontakten med familjen – även om de innebar att de trodde att han var död.

Sedan ändrades allt. Han ringde sin mor som blev otroligt chockad när hon hörde sonen säga sitt namn i telefonen. Först trodde hon att det var en busringning och bad sin andra son, Gerald, att undersöka saken genom att prata med Francis. Han ställde då frågor som bara han kunde svara på, skriver NZ Herald.

Känns dramaturgin igen? Den liknar den här historien om en pappa som försvann spårlöst – och helt plötsligt ringde sin fru.

Saken var klar. Familjens förlorade son levde. Nu var den nu 54-årige sonens budskap klart: han var i knipa.

Han hade lämnat Japan för att flytta till Kenya. Där var planen att tjäna en hacka genom att jobba inom den kontroversiella gruvindustrin. Ett karriärsteg som slutade i kaos.

Förra året greps Francis. Han misstänktes ha stulit guld och utrustning från ett gruvsällskap till ett värde av mer än fem miljoner svenska kronor. Han hävdade att han ver helt oskyldig och att det handlade om korruption i minindustrin som samarbetade med polisen.

Trots det hamnade han i förvar eftersom han inte kunde betala de 130 000 kronor som behövdes för att betala borgen. Två gånger försökte medfångar att döda honom. Första gången blev han överfallen bakifrån där fången försökte att slita upp hans strupe.

– Han anklagade mig för att hamna i fängelset med flit för att kunna döda honom, säger Francis till The Star.

På samma sätt hade brottslingen dödat sin egen far. Han var också samma person som överföll Francis andra gången. Den här gången genom ett slag i huvudet med en tallrik.

Efter attackerna sänktes Francis borgen till 13 000 svenska kronor. Vilket han betalade och fick frigivning i väntan på rättegång. Innan hans fall tas upp i rätten så blev hans pass omhändertaget och det fanns ingen möjlighet att lämna Kenya. Blir han dömd väntar upp till sju år bakom galler.

Det var då han passade på att ringa sin familj. Samma familj som trott att han varit död i mer än tjugo år. De tvekade dock inte en sekund på att hjälpa till med att stötta honom i rättsprocessen.

Ironiskt nog vill Francis bo kvar i Kenya om han inte blir dömd. Där vill han fortsätta att utforska gruvindustrin.

Rättegången startar senare den här månaden.

Läs också om Zara som själv blev polisanmäld efter att hon blev våldtagen – eller om två tonårssystrar som mördades men som ändå syntes mystiskt överallt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.