Lukasz blev attentatsmannens första offer.
1 av 5
Lukasz blev attentatsmannens första offer. - Foto: TT
Han satt död i förarhytten när lastbilen körde rakt in i en julmarknad i Berlin.
2 av 5
Han satt död i förarhytten när lastbilen körde rakt in i en julmarknad i Berlin. - Foto: TT
Familjen vill nu veta vem det var som sköt Lukasz.
3 av 5
Familjen vill nu veta vem det var som sköt Lukasz. - Foto: TT
Lukasz ska ha blivit både skjuten och knivhuggen.
4 av 5
Lukasz ska ha blivit både skjuten och knivhuggen. - Foto: TT
Lastbilen efter dådet som dödade 12 och skadade 48 personer.
5 av 5
Lastbilen efter dådet som dödade 12 och skadade 48 personer. - Foto: TT

Lukasz, 37, blev första offret i Berlin – så var hans sista timmar i livet

Lukasz Urbans satt död i förarhytten medan lastbilen körde rakt in på julmarknaden och dödade 12 personer och skadade 48.


Den polske medborgaren som hittades i lastbilens förarhytt, efter attentatet som dödade 12 och skadade 48 på en julmarknad i Berlin under måndagen, har identifierats, det skriver wp.pl.

Mannen är en 37-årig lastbilschaufför vid namn Lukasz Urbans. Han hade blivit både skjuten och knivhuggen till döds. Kroppen har nu identifierats av hans chef, och tillika kusin.

– Det syns att han kämpade för sitt liv. Det är många knivsår och ansiktet är svullet. Det tyder på hård kamp, säger kusinen Ariel Zurawski till polska medier, bland annat wp.pl.

Lukasz blev attentatsmannens första offer. Bildkälla: TT

Nu har man även lyckats kartlägga Lukasz sista timmar i livet innan, den fortfarande okände, gärningsmannen skred till verket.

Han hade kört en last med stål från Italien till Berlin men kom fram en dag tidigare till lagret i Berlin. Väl där blev han hänvisad att återkomma på tisdagsmorgonen, som var den ordinarie leveransdag.

Han ska då ha åkt vidare och köpt en kebab. Efter det är det lite oklart vad som hände men Lukasz tros ha stannat lastbilen någonstans innan han ringde och pratade med sin fru vid 15.01.

Lastbilen efter dådet. Bildkälla: TT

Sedan upphör alla livstecken från honom fram tills någon slår på lastbilen igen vid 15.45.

– Vårt GPS-system visar att motorn blev påslagen 15.45. Någon har kört fram och tillbaka och startat och stängt av motorn flera gånger. En chaufför som känner bilen skulle aldrig göra det så det verkar som att någon övade, säger Ariel, som själv pratade med Lukasz vid lunchtid.

Det verkar alltså som om Lukasz attackerades mellan 15.01 och 15.45 och sedan körde gärningsmannen vidare från platsen, med kroppen fortfarande kvar i förarhytten.

Ariel visar en bild på kusinen. Bildkälla: TT

Nu vill familjen veta vem det var som dödade Lukasz.

– Polisen säger att han dödades av skott, men vem sköt honom? Var det gärningsmännen eller självaste polisen, när de försökte stoppa lastbilen, undrar Ariel, enligt wp.pl.

Lukasz skulle ha kommit hem till sin familj under fredagskvällen för att fira jul tillsammans. Men istället blev han den förste som föll offer för den gärningsman som sedan körde ihjäl 12 personer på julmarknaden i Berlin.

Nyheter24 har tidigare skrivit om attacken i Berlin. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.