Norske Kristian såg något märkligt när han tittade ut genom flygplansfönstret.
1 av 3
Norske Kristian såg något märkligt när han tittade ut genom flygplansfönstret. - Foto: Kristian Mykleset/Pixabay
På flygplanet fanns en massa små bucklor.
2 av 3
På flygplanet fanns en massa små bucklor. - Foto: Kristian Mykleset
Nu har Kristian fått svar på vad de var för något.
3 av 3
Nu har Kristian fått svar på vad de var för något. - Foto: Pixabay

Kristian tittade ut ur flygplansfönstret – och gjorde märklig upptäckt

När Kristian tittade ut genom flygplansfönstret såg han en massa bucklor på flygplansvingen, tillsammans med klisterlappar.


Norske Kristian Mykleset var påväg med flyg från Bergen till Oslo när han såg något märkligt utanför sitt flygplansfönster, skriver norska TV2.

På vingen utanför såg han massor med bucklor i metallen, och bredvid varje buckla satt ett klistermärke. Enligt Kristian såg det lite ut som man skulle kunna tänka sig en brottsplats med alla små nummer utplacerade.

Kristian, som aldrig sett något liknande, valde att ta en bild av bucklorna. Han funderade på om det kunde vara så att de uppstod när flygplanet träffade exempelvis en fågel.

– Jag var inte rädd eller så, jag bara funderade på vad det kunde vara, berättar Kristian för TV2.

Bilden skickades sedan in till SAS av TV2. Och nu har de äntligen fått svar från SAS vad de märkliga klistermärkena är för något.


Bucklorna på flygplansvingen. Bildkälla: Kristian Mykleset

– Små bucklor på flygplanskroppen och vingarna uppstår när främmande objekt träffar skrovet. De här verkar komma från föremål, exempelvis isklumpar som blåsts mot vingarna när planet bromsar efter landning. Det görs alltid en undersökning av flygplanet mellan varje flygning och då upptäcks sådana saker.

Den delen av flygplansvingen som Kristian fotat kallas för spoiler, och just den vinklas upp efter att planet landat för att förhindra att det lyfter från marken igen när det tagit mark. Eftersom den vinklas upp är det större risk att den träffas av främmande objekt än andra delar av planet.

De små klisterlapparna vid varje bula sitter där för att visa att bucklan blivit tittad på av en expert, blivit inskriven i planets tekniska logg och att den inte utgör någon säkerhetsrisk för planet, skriver TV2.

Gillar du att flyga, eller är du kanske lite nojig över flygningen. Då kan det vara skönt att veta vilken plats som är säkrast att sitta på i ett flyg.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du flygrädd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.