- Foto: TT/Wikimedia (Montage Simon Lundberg/Nyheter24)

8 viktiga nyheter om terrorattacken i New York

En utredning pågår just nu mot misstänkte terroristen Sayfullo Saipov. Och mycket obehagligt har minst sagt framkommit.


Metropolen New York skakades av ett terrorattentat när en man körde i en pickup i motsatt riktning vid en gång- och cykelväg i stadsdelen Manhattan. Det hela skedde ett stenkast från minnesplatsen för terrorattacken mot World Trade Center 2001. 

29-årige Sayfullo Saipov från Uzbekistan har pekats ut som gärningsman. Han ska ha kommit till USA 2010 och hade ett green card. 

TT

Just nu håller FBI på att utreda händelsen där minst 8 människor dött – och sedan den fruktansvärda attacken har flera minst sagt obehagliga saker dykt upp. 

1. Mängder med IS-propaganda

Enligt nyhetsbyrån Reuters hade den terrormisstänkte Saipov extremt stora mängder av IS-propaganda, däribland tusentals bilder och videofilmer på avrättningar och hängningar, i sin mobiltelefon. I förhöret var han lyrisk över ett tal som gjorts av terrorsektens ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Enligt uppgift bad han om att få hänga upp en IS-flagga på sjukhuset där han vårdades efter att ha blivit skjuten av polisen, rapporterar TT via Aftonbladet.

Wikimedia

2. "Jag är nöjd"

Målet för den misstänkte terroristen var att "döda så många som möjligt" och Saipov var väldigt tydlig med att poängtera hur nöjd han var med sitt dåd. Utöver de åtta som dött så vårdas fyra stycken fortfarande på sjukhus. 

3. Fyndet i bilen

I pickuptrucken hittades bland annat en handskriven lapp på arabiska. Där kunde polisen läsa ett meddelande om att "Islamiska staten kommer finnas för alltid". I bilen fanns också flera knivar

TT

4. Kan prövas i en "hårdare domstol"

Eftersom Saipov anses vara en "fientligt stridande" (enemy combatant) kan han prövas i militärdomstol. Det innebär kort sammanfattat att han inte kommer ha samma rättigheter som en misstänkt som prövas i civil domstol har, enligt CNN.

5. Övade attacken en vecka innan – efter ett års planering

Att det var just under högtiden halloween som den misstänkte terroristen valde att slå till var ingen slump. Många amerikaner rör sig ute på gatorna då och han ville "döda så många som möjligt". Dessutom hade han planerat attacken i över ett år – och hyrt en lastbil för att öva på svängar.

6. Donald Trumps reaktion kan försvåra utredningen

Dödsstraff. Det vill president Donald Trump se att den misstänkte terroristen döms till, skriver han på Twitter. Enligt New York Times kan det försvåra åklagarnas arbete eftersom det kan användas från försvaret för att hävda att rättegången inte är rättvis.

TT/Twitter

Dödsstraffet finns inte kvar i New York (där det senast användes 1963), eller New Jersey (avskaffades 2007) där den misstänkte terroristen bor.

Trump har inte bara lovordat dödsstraff, utan vill skicka Saipov till det ökända fängelset Guantanamo – och presidenten vill avskaffa det som kallas för "green card-lotteri" där det varje år lottas ut omkring 50 000 permanenta visum för personer att vistas i landet.

7. Ytterligare en intressant person för polisen

Kort efter dådet gick polisen ut med en efterlysning på ytterligare en person vid namn Mukhammadzoir Kadirov som också är uzbekisk medborgare. Han uppgavs vara "intressant för utredningen", men det är ännu oklart varför FBI vill förhöra honom. Han lokaliserades på onsdagen.

TT/Twitter

8. Liknelser med dådet på Drottninggatan 

Sveriges statsminister Stefan Löfven liknade dådet i New York med det som skedde i Stockholm i april. Till Sveriges Radio säger han:

– Återigen har vi fått se en feg attack. Attacken igår liknar väldigt mycket den attack som vi upplevde i Stockholm i april. Världssamfundet kommer vara starkare än terrorismen.

TT (Bilden är ett montage av Simon Lundberg/N24)

Han är inte direkt ensam om den analysen. Även om man inte direkt uttalat liknelsen så har polisen John Miller vid NYPD att han följt Islamiska statens instruktioner för fordonsattacker "till punkt och pricka" – mycket likt Rakhmat Akilov som misstänks för terroristattacken i Stockholm.

TV: Svenska Sofie mitt i skottdramat i New York: "Är så glad att jag är okej"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för terrorattacker?
Tack för din röst!