Är det säkert att resa till Mallorca efter tsunamin
Tsunami på Mallorca - Foto: Unsplash / Pixabay

Mallorca tsunamin – är det fortfarande säkert att resa dit?

Har du planerat att resa till Mallorca? Efter mini-tsunamin undrar många om det är säkert att besöka det populära resmålet eller inte.


Mallorca och Menorca återhämtar sig efter en mini-tsumani som drabbade öarna den 16 juli.

Vågorna rapporterades vara meteotsunami som är ett fenomen som orsakas av snabba förändringar i barometertrycket, vilket sedan resulterar i förskjutning av vatten. 

Händelsen har filmats av övervakningskameror och privatpersoner, och man kan se paraplyer och solparasoll forsa bort med det stigande vattnet.

Det ovanliga väderförhållandet drabbade även Cituadella, som ligger västra Menorca, och det har resulterat i översvämning.

Ett rapporterat dödsfall

En turist som drogs ut i havet av de starka strömmarna har nu rapporteras död. Läs mer om det här.

Den 50-åriga mannen var ifrån Tyskland, och han promenerade med sin familj nära Cala Egos när han drogs ut till havs av vågorna. Hans son drogs också ut i vattnet, medan mamman hann dra deras dotter i säkerhet.

Badvakter och sjukvårdare kunde inte återuppliva mannen efter att han och hans son drogs upp ur vattnet av förbipasserande personer i kanot.

Är det säkert att åka dit?

Svenska utrikesdepartementet har än så länge inte utfärdat någon restriktion för resor till öarna.

Hur kan min semester påverkas?

Flygresor till de Baleariska öarna har inte blivit påverkade. En talesperson för fyrstjärniga hotellet Alcudiamar i Puerto de Alcudia verkar oberörd av vågorna. Han berättade för The Independent att händelsen är "en normal förekommelse som inträffar ungefär var femte år". Och han bekräftar att alla vägar i området fungerar som de ska och att allt har återgått till det normala efter mini-tsunamin.

En talesperson från hotellet Aparthotel La Pergola berättade för The Independent att havsnivån steg ungefär en meter, men att vägar och hotell inte blivit särskilt påverkade. "Mallorca är fortfarande vackert", säger de.

Nyheter24 har skrivit om andra naturfenomen, som vulkanutbrott på Hawaii och om hunden som grävdes fram efter 24 timmar instängd bland rasmassor efter en jordbävning.

TV: Kraftig jordbävning i Italien – många döda under rasade hus


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på Mallorca?
Tack för din röst!