Pirater hotar sänka USA:s krigsfartyg

Kaptenen Richard Phillips offrade sig för sin besättning.


De somaliska piraterna, som håller en amerikansk kapten som gisslan, kommer att slå tillbaka mot amerikanska krigsfartyg om en konflikt blir oundviklig. Det ultimatumet har utfärdats efter att USA har skickat krigsfartyget USS Bainbridge för att frita kaptenen.

Cirka 480 mil utanför Somalias huvudstad Mogadishu i Indiska oceanen hålls kaptenen Richard Phillips som gisslan i en livbåt efter att pirater attackerat hans lastfartyg Maersk Alabama. Fartyget är lastat med mat till Somalia, Uganda och Mombasa i Kenya.

20 amerikaner i besättningen har försökt återta kontrollen över det danskägda fartyget samt förhandla om att Phillips släpps. Bainbridge tillsammans med övervakningsplanet P-3 Orion har stoppat piraterna från att flytta gisslan till ett större skepp. Även FBI har kallats in i operationen för att stötta vid förhandlingarna med piraterna.

– Vi är inte rädda för amerikanerna. Vi kommer att försvara oss om vi blir attackerade, säger en av piraterna till reportrar på plats, enligt Sky News.

Phillips överlämnade sig själv till piraterna och beordrade besättningen att låsa in sig i en hytt. De lämnade därefter fartyget och piraterna tog Phillips som gisslan. Experter tror dock att det mest troliga scenariot är att det blir en lösning, och att gisslan kommer att lämnas över säkert.

– Andra pirater vill komma till platsen för att hjälpa sina vänner, men det skulle vara som att de skickar sig själva in i döden. De kommer att släppa kaptenen, tror jag, kanske i dag eller i morgon, men i utbyte mot någonting. Kanske pengar som kompensation, och definitivt en fri passage hemåt, säger Andrew Mwangura, vid East African Seafarers' Assistance Programme, till Sky News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!