Nu åtalas den danska kirurgen
Dansk kirurg hjälpte patient till aktiv dödshjälp - Foto: Jurek Holzer/SvD/TT/Unsplash/ rawpixel

Dansk kirurg hjälpte patient till aktiv dödshjälp – åtalas

En dansk kirurg står sedan tidigare, tillsammans med en annan läkare, åtalad för att ha hjälpt en patient i hans försök att ta självmord. Kirurgen har nu själv bekräftat att han även anklagas för att ha hjälpt en person att fullborda ett självmord.


En pensionerad kirurg från Danmark står åtalad för att han tillsammans med en annan pensionerad läkare ska ha hjälpt en man som har försökt att begå självmord i april i år. Samma kirurg har nu själv bekräftat för den danska nyhetsbyrån Ritzau att han även formellt står anklagad för att vara delaktig i ett fullbordat självmord i maj förra året, rapporterar Aftonbladet.

Enligt åklagarna så ska kirurgen ha skrivit ut 100 milligram Fenemal, ett lugnande och sömngivande preparat. Kirurgen ska även ha varit medveten om att medlet skulle användas av patienten för att ta självmord.

Det tidigare åtalet från april i så ska kirurgen och den andra pensionerade psykiatrikern ha skrivit ut läkemedel till en man som också ville begå självmord. Det självmordet ska dock inte ha fullbordats eftersom att patienten tog medlet på fel sätt.

Åklagarna som har begärt fängelsestraff för både läkaren och kirurgen har kompletterat åtalet med att kirurgen ska ha hjälpt en annan man att begå självmord. Rättsfallet kommer att prövas den tredje september av en domstol i Svedenborg, skriver Aftonbladet.

Kirurgen är sedan tidigare engagerad i en förening som är för aktiv dödshjälp. Han ska även ha publicerat en kontroversiell självmordsmanual på föreningens hemsida som sedermera togs bort efter stora protester. Samma kirurg ska även tidigare ha varit öppen med att han hjälpt människor att dö genom att skriva ut läkemedel till dem.

Mår du dåligt? Självmordslinjen är alltid tillgänglig för dig som behöver hjälp. 

Självmordslinjen finns tillgänglig via chatt och telefon på nummer 90 101 och är till för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du har tankar på att ta sitt liv. Du är alltid anonym när du kontaktar självmordslinjen och de har ingen anmälningsplikt. Självmordslinjes telefonnummer är 90101 och chatten hittar du här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!