Ny författning planeras i Zimbabwe

En nystart för det krisdrabbade landet?


Zimbabwe ska skriva en ny författning. Det meddelade parlamentets talman på söndagen.

En kommitté på 25 personer från både president Robert Mugabes parti Zanu-PF och premiärminister Morgan Tsvangirais MDC ska förhandla om författningen enligt talmannen Lovemore Moyo.

Förhoppningen är att ett förslag ska presenteras i höst och att folket får rösta om det redan nästa år. En förändrad författning anses nödvändig för att landet ska kunna hålla fria och rättvisa val.

Kommittén är också en del i att förbättra det svåra samarbetet i samlingsregeringen, som kom till efter förra årets kontroversiella val, då Mugabe vägrade släppa ifrån sig makten

Grundlagsändringar har tidigare orsakat konflikter i landet. President Mugabe, som lett Zimbabwe sedan självständigheten 1980, föreslog en ny författning 2000. Oppositionen kritiserade förslaget som skulle ha gett presidenten än mer makt och i en folkomröstning förkastades grundlagen.

Nederlaget för det då styrande partiet Zanu-PF utlöste den ockupation av storjordbruk som tvingade de flesta vita lantbrukare att fly landet.

Sedan dess har den tidigare kornboden blivit ett av Afrikas mest utsatta länder, med svält, massarbetslöshet och hyperinflation.

Men talmannen Lovemore Moyo tror att den nya författningen ska bli "demokratisk, inspirerad och inriktad på folket". I arbetet ska även det civila samhället, kyrkan, medier och intresseorganisationer samt fackföreningar delta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!