polischef Mike Bush, poliser
Polisen tror att den misstänkte gärningsmannen agerat ensam i terrorattackerna. - Foto: Mark Mitchell/NZ Herald via AP/TT, Mark Baker/AP/TT

Polisen om attacken i Nya Zeeland: Tror gärningsmannen agerade ensam

Terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland, är den värsta attacken som nationen varit med om. På lördagskvällen (svensk tid) berättade polisen att dödssiffran har stigit och att man tror att den misstänkte gärningsmannen, Brenton Tarrant, agerat ensam.


Flera personer miste livet i terrorattacken i Nya Zeeland, natten till fredag (svensk tid). Dådet skedde i två moskéer i staden Christchurch. Många människor skadades också i attacken. 

I samband med dåden grep polisen fyra personer – tre män och en kvinna. En av de som greps identifierades som Brenton Tarrant, en 28-årig man från Australien. Han framträdde senare i domstol.

Sent på lördagskvällen (svensk tid) höll polisen i Nya Zeeland en presskonferens. Polischefen berättade bland annat att dödssiffran stigit och att det med största sannolikhet rör sig om en ensam gärningsman. 

Dödssiffran har stigit 

Strax efter att attackerna skedde kom uppgifter att 40 personer dött i attackerna – en siffra som sedan dess har stigit. 

presskonferensen berättade polischef Mike Bush att dödssiffran nu stigit till 50. 

– Det är med stor sorg som jag måste berätta att antalet personer som dog i den här hemska attacken har nu stigit till 50 personer, sade han. 

34 personer vårdas fortfarande på Christchurch Hospital.

– Tolv personer vårdas fortfarande på intensivavdelningen och en flicka har förflyttats till ett barnsjukhus. Men det är fortfarande många som behöver opereras, sade Greg Robertson, operationschef på sjukhuset, under presskonferensen.

Gärningsmannen var ensam 

Till en början grep polisen fyra personer i samband med dåden. Men under lördagens presskonferensberättade polischef Mike Bush att de nu tror att den misstänkte gärningsmannen, Brenton Tarrant, utfört attackerna själv. 

Den kvinna som polisen grep ska ha släppts under fredagen och en av de andra männen som greps av polisen i samband med dådet har åtalats för vapenbrott, då han hade vapen på sig när han greps. Däremot ska han inte haft något med attackerna att göra, menar polisen.

Enligt Bush tror man inte heller att den tredje man som greps vid dåden ska ha varit involverad i attacken. Mannen var dock beväpnad, men Bush berättade att mannen ska ha hjälpt barnen till säkerhet. Däremot menar han att det inte är "rätt sätt" att göra det beväpnat.

Mer om terrorattacken i Nya Zeeland:

Sayyad Milne hade precis fyllt 14 år – föll offer i terrorattacken

Misstänkte gärningsmannen Brenton Tarrant hånlog i domstol

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!