Sri Lanka
Hotell och kyrkor har drabbats av explosioner i Sri Lanka - Foto: AP/TT Eranga Jayawardena, AP/TT

Explosionerna i Sri Lanka – här är allt vi vet

Under söndagen utsatte flera hotell och kyrkor i Sri Lanka för bombdåd. 500 personer är skadade och över 320 människor har mist livet. 40 medlemmar av terrorgruppen National Thowheed Jamaath har pekats ut för dåden. Här är allt vi vet.


Så började det

Under söndagsmorgonen, på påskdagen, inträffade sex explosioner samtidigt i Sri Lanka. Explosionerna drabbade tre kyrkor och tre femstjärniga hotell, vilket Nyheter24 då rapporterade om.

Hotell och kyrkor som drabbats

De tre kyrkorna som utsattes för bomdåden var St Anthonys kyrka i centrala Colombo, St Sebastians kyrka i Katuwapitiya strax norr om Colombo och en kyrka i staden Batticaloa, på östra delen av ön.

De hotell som drabbades var Cinnamon Grand, Kingsbury och Shangri-La, enligt Reuters.

Ytterligare två explosioner

Bara några timmar efter de första explosionerna rapporterades det om ytterligare två explosioner. 

Den sjunde bomben detonerades på ett hotell nära ett zoo i Dehiwela, nära Sri Lankas huvudstad. Enligt uppgifter ska två personer ha dött i den sjunde explosionen.

Även en åttonde explosion bekräftades kort därefter av en talesperson för militären i Sri Lanka.

Under söndagskvällen hittades en rörbomb nära Sri Lankas största flygplats. 

Flygplatsen stängdes ner och polisen har genomfört en kontrollerad sprängning, uppger flera medier, bland annat Expressen

Så många har dött och skadats

Strax innan tolv på söndagen rapporterades det att minst 140 personer mist livet och över 400 människor hade skadats.

Men de senaste siffrorna som rapporterats under tisdagen den 23 april visar att dödssiffrorna stigit till 320 och att minst 500 personer är skadade, enligt Aftonbladet

Inga uppgifter om svenskar

Enligt UD finns inga uppgifter på några skadade svenskar, rapporterar SVT. Men enligt resebolagen ska ett 30-tal svenskar finnas på plats i de drabbade områdena.

– Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga, Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

UD avråder svenskar från att åka till landet.

Enligt Sri Lankas försvarsminister Harsha de Silva ska nästan 30 av de döda vara utländska medborgare.

Under söndagskvällen bekräftade danska UD att tre av de som omkommit i explosionerna är danska medborgare, skriver Ekstrabladet

Utegångsförbud

Det har utlysts utegångsförbud med omedelbar verkan i Sri Lanka. Det är fortfarande oklart när det kan komma att hävas. Men enligt myndigheter kommer utegångsförbudet att fortsätta tills situationen har lugnat ner sig i Sri Lanka.

Sri Lanka har begränsat tillgången till sociala medier. Stora plattformar, exempelvis apparna Facebook och Whatsapp har stängts ner helt och hållet.

Påminnelse om att inte sprida obekräftade uppgifter

Ranil Wickremesinghe, Sri Lankas premiärminister, har påmint om att man ska undvika att sprida obekräftade uppgifter och spekulationer om vad det är som försiggår, skriver SVT.

Stefan Löfven kommenterar

På Twitter har statsminister Stefan Löfven kommenterat Sri Lanka-explosionerna. 

"Jag fördömer starkt de skrämmande terrorattackerna i Sri Lanka som riktar sig mot oskyldiga människor som firar påsksöndagen i sina kyrkor, även på flera hotell. Våra tankar är med offren och deras nära. Jag skickar kondoleanser till Sri Lanka och alla människor där", skriver han i sitt inlägg.

Bildkälla: Faksimil Twitter @SwedishPM

40 personer från terrorgrupp gripna

På tisdagen kunde man bekräfta att totalt 40 personer gripits, misstänkta för att vara involverade i sprängningarna, rapporterar AP. Personerna tillhör terrorgruppen National Thowheed Jamaath och myndigheterna tror att de kan ha fått hjälp från andra internationella organisationer. 

Vice försvarsministern: "Hämnd för Christchurch"

Efter bombdåden inleddes en utredning, och den visar nu att attackerna var hämnd för terrorattacken i nyzeeländska Christchurch, skriver Aftonbladet

– De preliminära utredningarna har visat att det som hände i Sri Lanka var vedergällning för attacken mot muslimer i Christchurch, säger Ruwan Wijewardene i parlamentet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men det påståendet är något som många säkerhetsexperter avfärdar, då det hade krävts mycket längre tid att planera en liknande aktion, om planeringen började efter dådet i Christchurch, enligt TV4

Under tisdagen påstod IS, via sin nyhetskanal, att de ligger bakom dåden. Men det finns i nuläget inga bevis som styrker uttalandet, enligt SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört om explosionerna?
Tack för din röst!