Ny -miljofarlig-elsparkcykel-lek
Ny miljöfarlig elsparkcykel lek - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ny elsparkcykel-lek sprider sig i Europa – miljöfarlig

Elsparkcyklar har tagit storstäder med storm världen över – men transportmedlet är inte inte bara guld och gröna skogar. Nu senast har en ny lek med fordonet spridit sig genom Europa – och den är inte snäll mot vår miljö.


I storstäder kan man se dem lite varstans – elsparkcyklar som för en peng kan ta en till nästa destination. Men inte alla har varit lika glada över fenomenet, bland annat har Transsportstyrelsen höjt ett varningens finger, det kan du läsa mer om här

Och nu finns det ytterligare anledning att vara skeptisk mot fordonet – i alla fall om en värnar om vår miljö. 

"Elsparkcykel-kastning"

En ny lek, kallad "elsparkcykel-kastning", har nämligen börjat sprida sig i Europa. Mer specifikt började leken i Frankrike och har sedan dess kommit till Köpenhamn. 

Som namnet antyder går leken ut på att kasta elsparkcyklar – närmare bestämt i havet. Något som har särskilda konsekvenser för vår miljö: 

– Efter ett tag frigörs det giftiga ämnen från batterierna, till exempel litium och kobolt, säger Søren Linderoth, professor och vd för institutet DTU Energi, till Expressen.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Svåra att lokalisera i haven

I den franska staden Marseille har leken redan skapat stora problem. Nyligen fiskades det upp totalt 35 elsparkcyklar från stadens hamnbassäng på endast en dag, skriver Bild

Nu kan även elsparkcykelföretaget Voi bekräfta att fenomenet spridit sig till Köpenhamn. Hur många elsparkcyklar det rör sig om är dock svårt att säga, skriver tidningen 3F enligt Expressen.

– När de hamnar under vattnet fungerar inte GPS:en längre, så de kan vara mycket svåra att lokalisera, säger Kristina Hunter Nilsson, pr-chef på Voi, till tidningen.

Inga planer på åtgärder

I Frankrike har Voi nu tilltagit åtgärder för det växande problemet. Bland annat har företaget börjat plocka upp elsparkcyklar från havet genom en stor magnet. Man har även slutat med uthyrningen nära hav. Några sådana planer finns dock inte ännu i Köpenhamn. 

Miljöfarliga ämnen 

Att få upp sparkcyklarna ur vattnet är dock ingen dum idé, i alla fall om man värnar om vår miljö. Detta då elsparkcyklarna efter ett tag börjar utsöndra miljöfarliga ämnen i haven. 

– Grunden till att vi ska lämna batterier vid återvinningsstationer är ju för att de innehåller farliga ämnen, säger Linderoth till Expressen

Läs även: Lucas Simonsson i allvarlig elspark-olycka: "Glad att jag lever"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om den här leken?
Tack för din röst!