- Foto: Google Maps/Shutterstock

Larm om flera jordbävningar – precis vid gigantiska supervulkanen

Fattades bara det. Nu har en så kallad "svärm" av jordbävningar rapporterats från nationalparken Yellowstone i USA – där det finns en supervulkan.


2020. Året då vi fått se skogsbränder, pandemi, kravaller i USA, kravaller i Hong Kong, krigsstämning mellan supermakter och ett oljepris i fritt fall. 

Varför inte slänga in en supervulkan också?

Nu kommer rapporter om att nationalparken Yellowstone i nordvästra USA haft ett dussintal jordbävningar bara under ett dygn. Området har nu drabbats av 34 jordbävningar på bara en månad, skriver lokaltidningen Idaho Statesman.

Parken är ett av de mest seismologiskt aktiva i hela USA, med hundratals mindre jordbävningar om året. Det beror på att det lurar en supervulkan under den vackra parken. 

Kommer det bli ett utbrott?

Jordbävningar är dock vanliga vid Yellowstone, och ungefär var tionde år uppstår en så kallad ”svärm” av jordbävningar, alltså flera jordbävningar under en kortare tid. Det är förmodligen det som pågår just nu, och förhoppningsvis kommer det inte leda till något värre. 

Men senaste tio åren har forskare kunnat konstatera att marken i Yellowstone har rest sig betydligt – ett tecken på aktivitet under ytan. 

Vulkanen beräknas ha fått utbrott ungefär en gång var 600 000 år. Senaste gången var för 640 000 år sedan. Men det finns inget som tyder på att vulkanen kommer att fortsätta med sin regelbundenhet. Det finns till och med en chans att vulkanen aldrig kommer ha ett utbrott igen. 

Men! Skulle vulkanen verkligen få ett utbrott skulle konsekvenserna var katastrofala. 2014 gjordes en större studie på vad som faktiskt skulle hända vid ett utbrott. 

Finns ett "worst case scenario"

I det värsta scenariot skulle delstaterna Montana, Idaho, Utah och Colorado täckas av ett 90 centimeter tjockt lager vulkanisk aska, som skulle döda alla växter, alla djur och slå ut all elektricitet. Tyngden av askan skulle göra att byggnader kollapsar. 

Stora delar av västra USA skulle få ett mindre lager aska på marken, men även det skulle orsaka stor skada, skriver Vox

Påverkan på ekonomin skulle bli enorm, eftersom en stor del av USA skulle kollapsa helt. I områden som drabbats hårt skulle det vara så gott som omöjligt för samhället att fungera. 

Även utanför Nordamerika skulle konsekvenserna bli extrema. Den vulkaniska askan skulle störa flygtrafiken och med största säkerhet sänka jordens medeltemperatur. Temperaturskillnaden skulle med troligtvis bli kortvarig, men skulle vulkanen få ett utbrott så kan vi räkna med flera år av iskalla vintrar och kyliga somrar. 

Fler nyheter: Anders Tegnell: Vi hade kunnat göra annorlunda

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!