Aporna på San Diego Zoo får vaccin.
Aporna på San Diego Zoo får vaccin. - Foto: Ken Bohn/AP via TT

Här får djurparkens apor coronavaccin

Aporna på San Diego Zoo blir de första icke-mänskliga primaterna att motta ett experimentellt covid-vaccin. Aporna är nämligen också i riskzonen att drabbas av viruset, då de är en av människans närmaste släktingar.


I mitten på januari meddelade San Diego Zoo i USA att deras åtta gorillor insjuknat i covid-19. Detta efter att en skötare på djurparken smittat dem. Detta trots att skötaren inte hade några symptom, och bar skyddsutrustning. 

Det är sedan tidigare känt att bland annat katter kan smittas av coronaviruset.

– Det fick oss att förstå att våra andra apor låg i riskzonen, säger Nadine Lemberski, chef för hälsan och bevarandet av naturlivet på San Diego Zoo Wildlife Alliance, till Los Angeles Times. 

Hon kontaktade då företaget Zoetis, som just nu utvecklar ett vaccin för djur. Vaccinet hade då testats på andra djur, men aldrig på en apa.

Människans närmsta släkting

Apor är som bekant våra närmsta släktingar, och människor tillhör faktiskt gruppen hominider – tillsammans med gorillor, schimpanser, orangutanger och bonoboapor.

Gorillorna på San Diego Zoo blev sjuka i corona tidigare i år. Foto: Ken Bohn/AP via TT

Det gör att just dessa apor löper extra stor risk att smittas av oss människor.

Just nu har fyra orangutanger och fem bonoboapor vaccinerats på San Diego Zoo, och de planerar att ge sprutan till ytterligare tre bonoboapor och en gorilla. 

Vaccinet hade inte testats på apor tidigare, men de ansvariga på djurparken tyckte att riskerna var större om djuren istället skulle smittas med corona. 

Zoologen Pascal Gagneux tror att det var ett bra beslut:

– Det är fullt rimligt. Dessa djur är otroligt värdefulla. Det finns ett väldigt begränsat antal av dessa apor i fångenskap, säger han till Los Angeles Times. 

Inga märkbara biverkningar

Aporna vaccinerades i januari och februari – och enligt personalen var det helt frivilligt att ta sprutan. 

Men hur funkar det – kan en apa ge sitt samtycke? Ja, enligt djurparken så gör de det genom att sitta still och självmant låta sig stickas. 

Faktum är att aporna är vana vid sprutor, då de ofta får vaccin mot influensa och mässling.

Än så länge har de inte kunnat se några tydliga biverkningar av vaccinet. 

– Det här är en väldigt värdefull möjlighet att kunna observera vad som händer med utrotningshotade apor när de vaccineras för en potentiellt viktig sjukdom, säger Pascal Gagneux till LA Times.

Läs mer:

Här ska hundar avslöja coronasjuka – så kommer det funka

Tigrar och lejon har smittats med covid-19 på Borås djurpark

Därför sprider fladdermöss dödliga virus

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!