Flygkraschen i Anderna 1972 skördade många människoliv – och blev senare skildrad i filmen "Alive".
Flygkraschen i Anderna 1972 skördade många människoliv – och blev senare skildrad i filmen "Alive". - Foto: AP/TT

Flygolyckan i Anderna 1972: Svält, kannibalism och laviner

Flight 571 från Uruguayan Air Force, och dess 45 passagerare, var flerfaldigt otursdrabbat. Fredagen den 13 oktober 1972 kraschade planet i Anderna och de som överlevde olyckan fick utstå extrem kyla och svält – för att sedan tvingas äta sina vänner.


Den 12 oktober 1972 lyfte Uruguayan Air Force flight 571 från Uruguays huvudstad Montevideo. 

Men flygplanet, som chartrats av ett urugyanskt rugbylag och som hade 45 passagerare ombord, nådde aldrig slutdestinationen Santiago i Chile – och bara 16 personer lämnade planet levande.

Flight 571 havererar i Anderna

Bara några timmar in i flygningen tvingades flight 571 mellanlanda i den argentinska staden Mendoza på grund av en storm över bergskedjan Anderna. Dagen därpå, fredagen den 13 oktober, lyfte planet ännu en gång.

Drygt en timme efter att planet lämnat Mendoza meddelade piloten flygledarna att flygplanet befann sig bortom Anderna, ungefär 178 kilometer från Santiago – något som inte stämde, och som fick förödande konsekvenser. 

Flygplansvraket. Foto: AP/TT

Flygledarna, ovetande om pilotens felnavigering, gav nämligen klartecken för att stiga ned i luftrummet och förbereda för landning. Minuter senare tappade man kontakten med flight 571. 

Klockan 15.30 kraschade flygplanet in i ett berg i Anderna och förlorade bägge vingar, för att sedan rasa ner i en dal nära den chilenska gränsen.

En sökinsats efter flygplanet inleds – och avbryts

När flygledningen inte lyckades få kontakt med flygplanet inleddes en omfattande sökinsats, men på grund av pilotens felnavigering påbörjades sökandet på helt plats. När man senare insåg pilotens misstag förflyttades sökandet till Anderna – men utan framgång.

Olycksplatsen i Anderna. Foto: AP/TT

I totalt åtta dagar sökte man efter flygplanet innan sökinsatsen avbröts i tron om att ingen ombord, på grund av de svåra väderförhållandena, kunde ha överlevt olyckan. 

Tvingades till kannibalism för att överleva

Bedömningen att det inte fanns några överlevande visade sig vara fel. I kraschen dog nämligen endast 12 av de 45 personerna som befann sig ombord.

På 3 5000 meters höjd, med snöoväder och minusgrader, kämpade initialt 33 överlevande passagerare för sina liv inuti det skadade flygplansvraket. 

Men ungefär samtidigt som sökinsatsen blåstes av tog även den lilla mat, i form av vin och godis, som överlevarna hade tillgång till slut och allt fler av de som skadats i olyckan dog. 

Åtta av de överlevande inuti flygplansvraket. Foto: AP/TT

Det var även denna brist på mat som till slut ledde fram till det makabra, men livsnödvändiga, beslutet att börja äta några av de redan döda medpassagerarna. 

"Vi la tunna strimlor av fruset människokött på en bit metall. Till slut, när vi klarade av det, åt var och en av oss varsin bit", har en av personerna som tog till kannibalism för att överleva, Roberto Canessa, senare skrivit i en bok. 

En lavin slår till och skördar fler liv

Den 29 oktober slog ännu en olycka till mot den redan otursdrabbade gruppen överlevare, som vid det här laget reducerats till 27 personer. I en kraftig lavin som täcker vrakdelarna omkom nämligen ytterligare åtta personer. 

Räddas till slut med helikopter

Från det att lavinen inträffade, fram till den 11 december, dog ytterligare tre personer. Dagen därpå, den 12 december, gav sig tre av de överlevande iväg på ett riskfyllt uppdrag: de skulle hitta hjälp. 

Åtta dagar senare, den 20 december, lyckades de med det osannolika när de plötsligt fick syn på några bergsherdar som senare kunde kontakta myndigheterna. 

De överlevande på ett sjukhus i Santiago efter att de räddats. Foto: AP/TT

Mellan den 20 och 22 december, över 70 dagar efter att flygolyckan ägde rum, räddades samtliga 16 överlevande med helikopter. 

Två helikoptrar användes i den slutgiltiga räddningsinsatsen. Foto: AP/TT

Flygolyckan blev till bok och film i "Alive"

Det öde som drabbade flight 571, och som alltså resulterade i 29 människors död, har senare blivit återberättat och porträtterat i otaliga böcker och filmer, däribland den framgångsrika filmen "Alive" från 1993. 

Källa: Britannica och The Independent

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!