President Milos Zeman visar sitt stöd för Viktor Orbán och kallar transpersoner "motbjudande".
President Milos Zeman visar sitt stöd för Viktor Orbán och kallar transpersoner "motbjudande". - Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Tjeckiens president om transpersoner: "Motbjudande"

Den nya, ungerska, lagen som förbjuder spridandet av information som främjar homosexualitet har kritiserats hårt. Men nu ställer sig Tjeckiens president, Milos Zeman, bakom den nya lagen – och kallar transpersoner "motbjudande".


Det var i mitten av juni som parlamentet i Ungern godkände en lag som förbjuder spridandet av information som främjar homosexualitet.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, lyder en del av lagtexten – som lagts fram av landets konservativa regering Fidesz. Läs mer om lagen här.

Även om lagen mött hård kritik finns det de som istället stödjer den, däribland Tjeckiens president Milos Zeman

Milos Zeman. Foto: Lisa Leutner/TT

President Zeman: "Inneboende motbjudande"

Samtidigt som Pride-festivaler går av stapeln runtom i världen tog den tjeckiske presidenten, under söndagskvällen, tillfället i akt att kommentera Ungerns nya kontroversiella lag – och försvarade Ungerns premiärminister Viktor Orbán

Viktor Orbán. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

– Jag ser ingen anledning till att inte hålla med honom, sa Zeman enligt CNN och adderade senare:

– Jag kan förstå homosexuella, lesbiska och så vidare. Men vet du vilka jag inte kan förstå? Dessa transpersoner. De är inneboende motbjudande.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!