Den litauiske mannen som tiggde vid ingången till Köpenhamns centralstation döms till 60 dagars fängelse i en dom som fastställts av Högsta domstolen.
Den litauiske mannen som tiggde vid ingången till Köpenhamns centralstation döms till 60 dagars fängelse i en dom som fastställts av Högsta domstolen. - Foto: TT

Tiggare i Danmark dömd till 60 dagars fängelse

Danska Folketinget beslutade 2017 om en skärpning av strafflagen för att motverka tiggeri. Lagskärpningen innebär att den som tigger på stationer, på gågator, i stormarknader och i kollektivtrafiken får fängelse i 14 dagar. På andra platser måste polisen först utfärda en varning, varefter ett sju dagars fängelsestraff senare kan dömas ut.


Danmarks högsta domstol har nu gjort en prövning av lagskärpningen och godkänner den. Högsta domstolen fastställde under onsdagen en dom mot en 40-årig tiggare från Litauen som tidigare dömts till 60 dagars fängelse ovillkorligt. Straffet motiveras med att han blivit dömd flera gånger tidigare och dessutom hade trotsat ett inreseförbud till Danmark. Mannen hade tiggt vid ingången till Köpenhamns centralstation genom att hålla fram en pappersmugg till personer som gick förbi.

Inte kränkt

Högsta domstolen prövade mannens överklagan bland annat eftersom Europadomstolen för mänskliga rättigheter förra året slog fast att Schweiz hade kränkt en kvinnas rättigheter när hon straffades för tiggeri i Genève. Men de danska domarna hävdar att den litauiske mannens rättigheter inte blivit kränkta. Kvinnan som tiggde i Genève var analfabet, fattig och fick ingen hjälp, medan litauern i Köpenhamn inte var i samma desperata situation eftersom det finns offentlig hjälp att få i Danmark, hävdar domarna i Högsta domstolen.

Hjälporganisationen Kirkens Korshær protesterar mot domen. Organisationen vill att lagen ändras och kallar den "ovärdig för Danmark".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!