Mannen bets ihjäl av en vithaj i Sydney. Bilderna är genrebilder.
Mannen bets ihjäl av en vithaj i Sydney. Bilderna är genrebilder. - Foto: Kyrre Lien/NTB/TT och David Doubilet/AP/TT

Man ihjälbiten av 4,5 meter lång haj – stränder stängs: "Hemskt"

En man har blivit ihjälbiten av en 4,5 meter lång vithaj på en strand i sydöstra Sydney. Det är den första dödliga hajattacken i staden sedan 1963.
– Det var hemskt. Jag bara skakar, säger ett vittne till ABC.


En rad stränder i sydöstra Sydney har stängts sedan en man bets ihjäl av en vithaj på onsdagen. 

Kommunen Randwick, där den aktuella viken Little Bay ligger, har meddelat att alla stränder stängs i minst ett dygn efter attacken – som ska vara den första dödliga av sitt slag i staden sedan 1963.

Motionssimmare ihjälbiten av haj

Vittnen beskriver mannen som en van motionssimmare i området och på onsdagen var han ute i vattnet i den lilla viken, trots ganska vild sjö. Plötsligt gick en stor haj till attack, och vattnet färgades rött av blod.

Den lömska sjögången brukar framhållas som farlig, eftersom badande lätt kan slås mot vassa klippor. Men den kan också innebära att stora hajar, som normalt sett inte gillar väldigt grunda vatten, kastas ovanligt nära land.

Hajen i Sydney var 4,5 meter lång: "Hemskt"

Enligt vittnena kan hajen ha varit 4,5 meter lång. Men den har inte gått att spåra efter händelsen. 

– När han drogs ner var det så mycket plaskande. Det var hemskt. Jag bara skakar. Jag bara spyr. Det var väldigt omskakande, säger ett vittne till ABC.

Liknande tragedier är, relativt sett, extremt ovanliga globalt. Totalt elva dödsfall rapporterades i världen under 2021, enligt International Shark Attack File.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!