Rysk statlig media hävdar att ukrainska styrkor har gått till angrepp mot ryska separatister.
Rysk statlig media hävdar att ukrainska styrkor har gått till angrepp mot ryska separatister. - Foto: AP/TT och Alexei Alexandrov/AP/TT

Ryskt larm om angrepp från Ukraina

Rysslands statligt kontrollerade medier gör gällande att ukrainska styrkor har beskjutit separatister i östra Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen. Uppgifterna har dock inte bekräftats av någon annan.


Ukrainska styrkor har enligt nyhetsbyrån Ria skjutit med kulsprutor och granatkastare mot ryskstödda separatister i Luhansk. Beskjutningen sägs ha riktats mot åtminstone fyra orter, vid klockan halv fyra svensk tid.

JCCC är källan – styrs av ryskstödda

Uppgifterna hänvisas till separatiststyrkorna i Luhansks representant vid JCCC, ett organ som bildades 2014 för att upprätthålla militära rysk-ukrainska kontakter och den vapenvila som stadgades i Minskavtalet. 

JCCC är sedan en tid tillbaka helt satt ur spel och västparterna anklagar Ryssland och de ryskstödda separatisterna för att fortsätta agera i dess namn, bland annat genom att fortsatt bära dess insignier på sina uniformer.

Ryssland kan försöka rättfärdiga egen attack

Nyhetsbyrån Ria är en av Rysslands stora nyhetsbyråer som står under statlig kontroll och i regel förhåller sig till den ryska regeringens syn på saker och ting.

USA hade tidigare pekat ut onsdagen som ett möjligt startdatum för en rysk offensiv mot östra Ukraina, med hänvisning till egna underrättelseuppgifter. Det har flera gånger också sagts att Ryssland planerar att utföra angrepp under falsk flagg – det vill säga iscensätta något som går att skylla på någon annan, i syfte att rättfärdiga en egen attack.

Ukrainas regering har ännu inte kommenterat de ryska påståendena om beskjutning på torsdagsmorgonen.

Ryssland har tillbakavisat alla uppgifter om att en offensiv mot Ukraina planeras, trots den enorma mobilisering som skett kring Ukraina.

USA: Ryssland förstärker trupperna vid Ukraina

Upp emot 150 000 ryska soldater beräknas i dagsläget finnas längs gränsen.

Ryssland har sedan i tisdags sagt att styrkor är på väg att återvända från det man beskrivit som tillfälliga övningar omkring Ukraina, men de uppgifterna har mötts med stor skepsis.

Enligt USA har Ryssland i stället förstärkt trupperna med ytterligare 7 000 man de senaste dagarna.

— President Putin har utplacerat en (militär) kapacitet som kan agera med mycket kort varsel. Han kan trycka på avtryckaren – och det kan han göra i dag. Eller i morgon. Eller nästa vecka, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på onsdagen.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!