Den tidigare vänsterpolitikern var en av de överlevande från Utöya-massakern.
1 av 3
Den tidigare vänsterpolitikern var en av de överlevande från Utöya-massakern. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Samtidigt menar Esbati att Breiviks budskap får för stort utrymme i medierna.
2 av 3
Samtidigt menar Esbati att Breiviks budskap får för stort utrymme i medierna. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
. . . Anders Behring Breivik.
3 av 3
. . . Anders Behring Breivik. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Ali Esbati om rättegången: "Han kallade oss för Berber-araber"

Den 22 juli förra året överlevde Ali Esbati massakern på Utöya. Nu berättar han om de blandade känslor som uppstod av att se massmördaren Anders Behring Breivik i rättegångssalen: "Extremt obehagligt".


Det här är Ali Esbati

Ali Esbati är en svensk skribent som tidigare varit ordförande i Ung Vänster, 2001-2004, och sedan ordförande i Vänsterpartiets programkommission, 2004-2008. Han har också varit debattredaktör på den norska tidningen Klassekampen

Esbatis sambo, Marte Michelet, har utmålats av Breivik som "landsförrädare" och uppges ha varit ett av den terrormisstänktes främsta mål. Sambon, som då var gravid, befann sig på Utöya två dagar innan massmorden ägde rum. Hon hade däremot lämnat Utöya den 22 juli när Breivik gick till attack mot ungdomspolitikerna.

I dag är Esbati frilansskribent, ekonomianalytiker och driver en av Sveriges mest lästa politiska bloggar, skriver Wikipedia.

Läs hans blogg här.

OSLO. Den andra rättegångsdagen mot Anders Behring Breivik innehöll både byte av nämndeman och en redogörelse från försvaret där gärningsmannen fick prata fritt i över en timme. Breivik förklarade också anledningen till varför han blivit "ultranationalist" och nämnde flera personer som, enligt honom, är en fara för det nordiska samhället.

Ali Esbati, överlevare från Utöya-massakern, var ett av namnen - tillsammans med sambon Marte Michelet och deras gemensamma dotter - som nämndes av 33-åringen.

När Nyheter24 når Esbati berättar han om de blandade känslor som uppstod i rättegångssalen.

Det kändes ganska bra att se honom i en annan position än hur jag såg honom på Utöya. Det var viktigt för mig att vara på plats - samtidigt som det naturligtvis är obehagligt då man påminns om det som hände, säger den tidigare vänsterpolitikern.

Hur reagerade du av att han pratade om din familj?

– Det är ju extremt obehagligt att han pratade om henne och vårt barn. Han kallade oss för "berberaraber" eftersom han ser mig som en person som kommer från ett muslimskt land som inte borde få skaffa barn med norskor - vilket bekräftar den rasistiska världsbild han har.

"Viktigt att få höra vad han säger"

Esbati är en av de 560 personer som befann sig på Utöya den 22 juli förra året. Han förklarar att det självklart är provocerande att se och höra mördarens känslokalla skildring i rätten, men att det samtidigt är viktigt att låta Breivik komma till tals.

– Hans åsikter har för stort utrymme i den allmänna debatten, men här tycker jag att det är viktigt att ge hans bild av vad som hänt. Det är ett större problem att de saker han säger får så pass stor plats i debattartiklar, krönikor och andra politiska utspel.

Samtidigt är det viktigt att fortsätta kampen för en demokrati där hans barn kan känna sig säkra, menar Esbati.

– Om vi ska bidra på något sätt för att öka säkerheten och livskvalitén för vår unge så är det nödvändigt att fortsätta att jobba och förbättra det rådande främlingsfientliga klimatet, avslutar han för Nyheter24.

 

Se en intervju med Ali Esbati ett par dagar efter Utöya-massakern:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!