Sveriges förre Kina-ambassadör Börje Ljunggren.
1 av 4
Sveriges förre Kina-ambassadör Börje Ljunggren. - Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
Audiens hos kung Carl XVI Gustaf på tisdagen.
2 av 4
Audiens hos kung Carl XVI Gustaf på tisdagen. - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Kina beräknas bli världens mäktigaste land 2016.
3 av 4
Kina beräknas bli världens mäktigaste land 2016. - Foto: Greg Baker/Scanpix
Premiärminister Wen Jiabao med Fredrik Reinfeldt under tisdagens presskonferens.
4 av 4
Premiärminister Wen Jiabao med Fredrik Reinfeldt under tisdagens presskonferens. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Experten: "Var försiktiga mot Kina"

Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter kan bara sluta om omvärlden slutar vara aggressiva, säger Kinaexperten Börje Ljunggren till Nyheter24.


Börje Ljunggren

Var Sveriges ambassadör i Kina mellan 2002 till 2006 och har gett ut boken "Kina - vår tids drama". Han har även varit ambassadör i Vietnam och biträdande generaldirektör för SIDA.

STOCKHOLM. Att Kinas premiärminister Wen Jiabao besöker Sverige och flera andra europeiska länder denna vecka är knappast en tillfällighet. Diktaturen anses vara den nya supermakten, som med en snabbt växande ekonomi och en gigantisk armé får många länder att vilja skriva feta handelsavtal.

Sveriges förre ambassadör i Kina, Börje Ljunggren, säger till Nyheter24 att Kina är en stor maktfaktor på den globala marknaden.

– Kina är världens näst största ekonomi, och beräknas att bli störst år 2016 mätt i köpkraft. De stod för 30 procent av tillväxten i världsekonomin 2011.

Nervöst för EU

Många europeiska länder har stora handelsavtal med landet, vilket för EU skapat två sidor att förhålla sig till; USA i väst och Kina i öst. Ljunggren menar dock Kina försöker anpassa sig lika mycket.

– Det handlar om ett ömsesidigt beroende, Kina är djupt integrerat i den globala ekonomin. Det är viktigt att fördjupa integrationen av landet.

Han säger dock att Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter är ett dilemma för unionen.

–  Det är en oundviklig fråga för EU, som ju ska vara en värdebaserad organisation. EU vill utveckla en god relation till Kina, och mänskliga rättigheter är en central del av relationen. Ett mera enigt EU behövs. Nu agerar olika EU-länder för mycket för att värna om sina egna kommersiella intressen, och då lämnas mänskliga rättigheter ofta ute.

"Starkare efter den ekonomiska krisen"

Ljunggren anser att om Kina ska börja respektera mänskliga rättigheter, får inte omvärlden ha en alltför aggressiv ton mot landet.

– Man måste ha en helhetssyn, där nyckeln är en genomtänkt balans. Men detta får inte ske villkorslöst, Kina måste även engageras på ett konsekvent och långsiktigt hållbart sätt.

Han menar att Kinas roll i världsekonomin gör att man inte stänga dem ute.

– Det är viktigt att fördjupa dialogen med Kina då de har fått en betydligt starkare position efter den ekonomiska krisen. Klimatfrågor eller ekonomiska frågor kan inte lösas utan Kinas medverkan.

"Satsa mer på forskning om Kina"

Enligt Ljunggren måste västvärlden lära sig mer om Kina, då den bristfälliga kunskapen riskerar att skapa större motsättningar.

– Det är en klar brist. Vi måste bygga upp en större bevakning och satsa mer på forskning om Kina. Som exempel kan anges att Kommunistpartiet genomgått sin värsta kris på över tjugo år, något som inte alls fått täckning i media. Samtidigt gav man mycket utrymme åt Rick Santorum, som egentligen redan var uträknad som republikansk kandidat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!