1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX
3 av 3
- Foto: SVENSKA DAGBLADET

​Därför är det svårt att sova när du har bortamatch

Att sova på nya platser är inte alltid helt lätt, men nu har forskare bevisat att det är ett helt naturligt problem. Och det finns en lösning!


Brukar du ha lite svårt att somna efter sexet när du hängt med någon hem för från krogen?

Oroa dig inte, det är helt normalt och kallas "första natten-effekten", enligt forskare på Brown University. Detta skriver SVT om.

Forskarna har gjort en studie där de undersökte hur människors hjärnaktivitet förändrades under de olika sömnstadierna.

Totalt deltog 35 personer i studien, och resultatet var tydligt: när du sover någonstans för första gången slappnar inte hela hjärnan av. I stället är den vänstra hjärnhalvan aktiv och liksom "håller vakt" utifall att något oväntat skulle hända.

Den här effekten gäller bara den första natten du sover på ett nytt ställe, och redan under den andra natten har hjärnan anpassat sig till den nya miljön.

Även i djurriket har man kunnat se den här effekten. Både delfiner och fåglar kan låta en hjärnhalva i taget vila, vilket gör att de är mer förberedda på om det skulle dyka upp någon form av faror.

SVT har pratat med Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet, och han ger ett tips på hur man enklare anpassar sig till att sova på nya platser:

– Något så enkelt som en kudde hemifrån kan nog också göra det enklare att finna sig tillrätta på en ny plats.

Värt att nämna är dock att det förmodligen minskar dina chanser att få ligga om du har tagit med dig din egen kudde. Risken är nog stor att du snarare blir utslängd eller får sova på soffan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

1 timme sedan
När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.