1 av 2
- Foto: TT-montage
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Gener gör skalbaggar homosexuella

Forskare har upptäckt att gener gör skalbaggar homosexuella, och att samma gener gör att deras systrar får fler barn.


Vad homosexualitet beror på har fått många forskare att klia sig i huvudet. Inte för att det spelar någon roll egentligen, men många har ändå velat förstå.

Homosexualitet finns hos i princip alla olika djurarter, men det som har förbryllat forskarna är hur de gener som "orsakar" homosexualitet kan leva vidare. Homosexuella djur tenderar ju att inte föra sina gener vidare.

Historiskt sett har forskarna förklarat detta med att homosexuella djur av olika anledningar inte uppfattar om den de ligger med är av samma eller av motsatt kön, och man har utgått ifrån att detta har gjort att de har parat sig med båda könen.

En annan teori har varit att homosexualitet varit ett resultat av att vissa individer helt enkelt är kåtare än andra, och förför ligger med både tjejer och killar. Båda teorierna bygger i grunden på att de djur som visar ett homosexuellt beteende också ligger med djur av det motsatta könet, och på sätt får föra sina gener vidare.

Men nu har alltså forskare vid Uppsala Universitet kollat närmare på möjligheten det egentligen är gener som styr homosexualitet, och om dessa gener i så fall också kan öka fertiliteten hos de djur som inte är homosexuella. Detta har varit en teori tidigare, men har aldrig testats.

För att testa detta valde forskarna ut en massa gayskalbaggar och avlade med hjälp av dem fram en grupp skalbaggar med mycket högre sannolikhet för att bli homosexuella.

Resultatet visade att killskalbaggarna (som i de flesta fall var homosexuella) hade sex med varandra, och att deras systrar (som inte var homosexuella) lade många fler ägg och fick många fler barn.

Man ska dock vara försiktig med att dra för stora växlar av det här. En av forskarna bakom studien, David Berger vid Uppsala Universitet, förklarar för IFLScience att studien inte har kollat om samma typ av gener även finns hos människor.

Här kan du läsa hela forskningsrapporten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du skalbaggar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Massiv militär insats på Västbanken

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.