Fåglar har riktiga superhjärnor.
1 av 3
Fåglar har riktiga superhjärnor. - Foto: TT
Deras hjärnor har många fler neuroner än en däggdjurshjärna av samma storlek.
2 av 3
Deras hjärnor har många fler neuroner än en däggdjurshjärna av samma storlek. - Foto: Christine Olsson/TT
Det här kan förklara varför fåglar lyckas lösa så svåra uppgifter.
3 av 3
Det här kan förklara varför fåglar lyckas lösa så svåra uppgifter. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Forskare: En fågel har än bättre hjärna än du

Nu kanske vi äntligen har fått ett svar på varför fåglar alltid lyckas sno din mat på uteserveringen.


Att säga att någon har en hönshjärna brukar väl inte direkt vara en komplimang, men ny forskning från Vanderbilt University som Science Daily tagit del av tyder på att det faktiskt skulle kunna vara det. Det verkar faktiskt som att fåglar har bättre hjärnor än däggdjur. I alla fall om man mäter gram för gram.

Fåglar har ju såklart ganska små hjärnor, men de verkar vara väldigt välutvecklade. Instoppat i deras små huvuden finns nämligen betydligt fler neuroner än i en motsvarande däggdjurshjärna.

Fåglars extremt välpackade hjärna kan lösa gåtan med hur vissa fåglar kan lösa relativt komplicerade uppgifter. Forskare har länge sett att fåglar har kunnat göra massor med smarta saker som exempelvis att tillverka och använda verktyg och tänka i flera led. Fram tills nu har man dock inte haft en aning om hur det går till.

Det här betyder ju inte att fåglar är läskigt supersmarta och kommer att ta över världen. Fåglars hjärnor är kanske effektiva, men de är ändå väldigt små. Trots att deras neuroner är mindre och bättre packade, så kan de inte mäta sig med våra och andra däggdjurs mycket större hjärnor.

Fåglar må vara smarta, men ibland gör de dumma saker som att flyga in i plan. Vet du vad som händer ? Och visste du att fåglar är världens mest trofasta djur?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer fåglar att ta över världen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.