Nu vet forskare när vi, rent statistiskt, kommer få svar av andra civilisationer.
1 av 2
Nu vet forskare när vi, rent statistiskt, kommer få svar av andra civilisationer. - Foto: Pixabay
Tyvärr kommer det antagligen att dröja 1 500 år.
2 av 2
Tyvärr kommer det antagligen att dröja 1 500 år. - Foto: Pixabay/Montage

Då kommer vi att hitta liv i rymden – enligt forskare

Äntligen har vi svaret på den eviga frågan. Åtminstone rent statistiskt.


Egentligen är det ju lite konstigt att vi inte har träffat på några utomjordingar. Om universum nu är oändligt, varför har vi då inte stött på någon annan? Den här frågan brukar kallas för Fermiparadoxen. Nu har dock några forskare från Cornell kommit fram till att det kanske inte alls är en paradox.

I en artikel på iflscience presenteras forskarnas arbete. De har kommit fram till ett statistiskt resultat genom att bland annat utgå från medioker-principen, som säger att jorden och vår civilisation inte är något speciellt. Det något deppiga resultatet är att det i genomsnitt tar 1 600 år för en civilisation att nå en annan.

Men eftersom människor har sänt ut signaler ut i rymden i ungefär 80 år kan vi putsa resultatet något. Den korrekta siffran för oss är alltså ungefär 1 500 år.

Det är därför inte alls konstigt att vi inte hittat några aliens än. Vi kan faktiskt ta det lugnt i ett och ett halvt millennium till innan vi börjar tro på allvar att vi är helt ensamma.

Viktigt att minnas är dock att siffran bara gäller vår egen galax, Vintergatan. För att nå utanför dess 200 miljarder stjärnor behövs ännu mer tid. Men det är kanske en bra början, åtminstone?

Vi kanske inte har hittat liv i rymden än, men det betyder inte att aliens inte ställer till problem. Fråga bara Kina och Husby.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Finns det utomjordingar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en domstol i New York.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.