Doris är en palettkirurgfisk.
1 av 3
Doris är en palettkirurgfisk. - Foto: TT/Pixabay
Palettkirurgfiskar är rätt känsliga och kan inte födas upp i fångenskap.
2 av 3
Palettkirurgfiskar är rätt känsliga och kan inte födas upp i fångenskap. - Foto: Ap
Fiskemetoderna skadar dessutom både fiskarna och de korallrev de lever i.
3 av 3
Fiskemetoderna skadar dessutom både fiskarna och de korallrev de lever i. - Foto: Pixabay

Hittar du Doris? Då är hon antagligen döende

När Hitta Nemo kom var det en katastrof för clownfiskarna. Nu är det Doris tur.


En av sommarens storfilmer är den hett efterlängtade uppföljaren till Hitta Nemo. Men filmen kan faktiskt få stora konsekvenser för dess stjärna.

ScienceNews skriver om hur smutsig handeln med tropiska fiskar är. Efter Hitta Nemo ville så många ha en egen liten clownfisk att många naturliga bestånd blev nästan utrotade. Sedan dess har intresset svalnat, och man har dessutom lyckats föda upp små Nemos i fångenskap. Men nu är det alltså dags igen.

Stjärnan i Hitta Doris är såklart den charmigt glömska palettkirurgfisken Doris. Filmen har alla möjligheter att bli en succé och då kommer efterfrågan på palettkirurger ökas. Men de här fiskarna går inte att föda upp, så varenda Doris kommer att vara vildfångad.

Men hur fångar man då en liten fisk levande? Jo, på ställen där kontrollen inte är så hög så använder man gift. En fiskare sprutar det dödliga giftet cyanid mot fisken, vilket gör att den förlamas och lätt kan fångas in. Tyvärr orsakar cyanid även korallblekning och ger fisken obotliga skador.

Undersökningar visar att upp emot 30 miljoner fiskar fångas med den här metoden varje år. Tyvärr är det en så kass metod att så mycket som 90 procent av fiskarna dör snart efter fångsten.

Som konsument kan du aldrig vara helt säker på hur fisken för ditt saltvattensakvarie fångats. Av de över 800 arter som säljs så kan bara drygt fyrtio födas upp i fångenskap, och de är alltså de enda som inte riskerar att vara giftfiskade. För Doris skull är det alltså bäst att låta henne simma kvar i havet.

Andra roliga saker som fiskar gör är att känna igen ansikten och ha ben.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du se Hitta Doris?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.