Sverige borde vara bäst i världen på en hel del bra saker, som att käka pizza. Men är det verkligen vi som plockar hem den hedersvärda titeln?
1 av 4
Sverige borde vara bäst i världen på en hel del bra saker, som att käka pizza. Men är det verkligen vi som plockar hem den hedersvärda titeln? - Foto: TT BILD
Sajten informationisbeautiful.net har gjort en väldigt intressant sammanställning över vad alla länder i världen är bäst på.
2 av 4
Sajten informationisbeautiful.net har gjort en väldigt intressant sammanställning över vad alla länder i världen är bäst på. - Foto: Information is beautiful
I vår del av världen är det ganska spridda skurar med högt och lågt att vara stolt och mindre stolt över.
3 av 4
I vår del av världen är det ganska spridda skurar med högt och lågt att vara stolt och mindre stolt över. - Foto: Information is beautiful
I andra delar av världen ser det ganska sorgligt ut på sina håll. Förutom i Paraguay, som verkar vara väldigt bra på att se saker från den ljusa sidan.
4 av 4
I andra delar av världen ser det ganska sorgligt ut på sina håll. Förutom i Paraguay, som verkar vara väldigt bra på att se saker från den ljusa sidan. - Foto: Information is beautiful

Det här är Sverige bäst på – i hela världen

Alla länder i världen är bäst på något, det gäller även Sverige. Men vissa saker är helt klart mindre smickrande att vara "bäst" på.


Alla kan inte vara bäst på allt, men alla är oftast bra på något.

Det blir väldigt tydligt när en tar en titt på den här kartan, som är sammanställd av Information is beautiful, baserat på data insamlad från bland annat Världsbanken och Guinness rekordbok.

Bildkälla

Kartan är indelad efter kategorier som ekonomi, psykologi, gastronomi och den mindre trevliga kategorin "nasty", vilket syftar på saker som länder kanske inte direkt känner stolthet över att bara "bäst" i världen på.

Så, vad kan vi lära oss av den här sammanställningen?

Vissa utnämningar är helt klart mer ärofyllda än andra. Som exempelvis Storbritannien, som är bäst på att samla på sig miljardärer. Kul för dem!

Bildkälla

Spanien kan stoltsera med att vara bäst på att vara ett HBTQ-vänligt land. I Litauen kan du njuta av världens snabbaste wi-fi och i Singapore finns världens mest hälsosamma människor.

Sen finns det som sagt länder vars statistik är mer dyster. I Honduras begås flest mord i världen och Angola har högst barndödlighet av alla länder.

Bildkälla

I Georgien finns det största antalet homofober och Nigeria har flest antal barnbrudar. Olyckligast i världen är befolkningen i landet Togo i Afrika.

Så vad är vi här uppe i Norden bra på, kan man fråga sig?

Bildkälla

Danmark är inte helt oväntat bäst på vindkraft. Finland har världens bästa nyhetsbevakning och Island är bäst på elförbrukning.

Något oklart om det avser att islänningarna är bäst på att använda sig av el på ett ansvarsfullt sätt, eller om de helt enkelt är bäst på att fläska på med julbelysningen och elektriska apparater.

Norge då? Är de bäst på att förekomma i roliga historier? Ha svinhög skatt? Sticka lusekoftor?

Bildkälla

Nej, dom är bäst på att käka pizza. Kjempegreit jobbat gutter og jenter!

Och så har vi Sverige. Vad är vi bäst på? Pizza? Att ha ett kungahus? Nej. Det vi verkligen är tveklöst världsbäst på är faktiskt popmusik.

Förvånande? Knappast.

Bildkälla

Tack för den Zara Larsson, Tove Lo, Veronica Maggio, Magnus Carlsson, Danny Saucedo, Robyn och alla andra musikaliska genier där ute (få nämnda, många glömda)!

Trodde du att svenskar skulle vara bäst på att dricka öl? Tänk om. Här är länderna som dricker mest öl i Europa och Sverige är inte ens i topp tio. Missa inte heller listan över Sveriges smartaste- och absolut minst smarta städer, resultatet är faktiskt förvånande.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du förvånad av resultatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.