Farmaceuten delar med sig av hur d blir brun snabbare
Farmaceuten delar med sig av hur d blir brun snabbare - Foto: Pressbild/Pexels

Så blir du brun snabbare i sommar – expertens knep: "Skyddar också huden"

Är du trött på att kämpa med att få till en bra solbränna? Farmaceuten Christina Norrby delar med sig av sina bästa tips på hur du snabbare får en naturlig jämn solbränna i sommar.


Sommaren är här och många vill få sig en härlig solbränna. Men naturliga solbrännor är något de flesta måste jobba för. Att behöva ligga flera timmar i solen kan upplevas som både långtråkigt och varmt. Det kan dessutom vara skadligt att ligga och pressa i solen.

Därför har Nyheter24 pratat med Christina Norrby som är farmaceut och apotekschef på Apoteksgruppen i Visby om vad man kan göra för att skynda på processen.

Detta kan du göra själv för att bli brun snabbare

Enligt Christina Norrby finns det faktiskt en hel del man kan göra själv för att bli brun snabbare.

– Mitt tips är att förbereda huden genom att rengöra och exfoliera den med en peeling-kräm eller skrubbhandske. Det tar borta döda hudceller och gör att solbrännan håller i sig längre, säger hon och fortsätter:

– Och använd solskydd. Du blir inte mindre brun, solkräm skyddar mot solskador och ger en fin och jämnare solbränna. Bränner man sig blir huden röd och flagnande och man kanske inte alls kan vara i solen.

Betakaroten kommer ger dig en gyllenbrun ton

Christina Norrby berättar även att man kan äta kosttillskott för att skynda på processen. Kosttillskott som innehåller ämnet betakaroten är orangebrunt i färgen. När man äter betakaroten under en längre tid, lagrar kroppen överskottet i huden vilket kan ge den en mer gyllenbrun djup hudton och ge en snabbare solbränna.

– Det kan ta upp till fyra veckor innan man märker effekt av det. Betakaroten är en antioxidant. Den  skyddar också huden när vi utsätter den för solbestrålning, säger Christina Norrby till Nyheter24.

Betakaroten finns även naturligt i grönsaker och frukt med mycket färg som mango, sötpotatis, spenat och morötter.

– Man behöver få i sig cirka 30 milligram betakaroten vilket motsvarar kanske 500 gram morötter dagligen, för att få effekt, säger Christina Norrby.

Finns samband mellan betakaroten som kosttillskott och lungcancer

Men det kan faktiskt bli för mycket och farligt att göra allt för en solbränna.

– För mycket och stark solexponering är en riskfaktor för att få hudcancer, det kan skada huden och gör att huden åldras i förtid, så sola med måtta och använd solskyddsmedel, säger Christina Norrby och fortsätter:

– Det finns även studier som visat på ett samband mellan betakaroten som kosttillskott och lungcancer hos rökare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!