Höstens 5 bästa datorer – från budget till lyx

Dags för back to school, eller back to work? Teknikbloggaren tipsar om de populäraste datorerna just nu, och reder ut vilken som passar dig.


Vilken som är den bästa datorn för just dig beror såklart på vad du ska använda den till. Men det kan verkligen kännas som en djungel, och det finns väldigt många datorer att välja mellan. Teknikbloggaren Mathias Ehrlin, som har bloggen Nya Prylar, har valt ut sina favorter. Vilken passar dig bäst?

1. Den billiga versionen – för dig som mest vill ha en dator som funkar

Asus, Prisjakt

Asus Eeebook går att få för under 3 000 kronor nu i samband med skolstart. Trots det har den inte endast de mest grundläggande sakerna utan har i alla fall lite prestanda. Den 15 tum stora skärmen är ganska skarp med full HD-upplösning och hårddisken är av den snabba typen SSD som gör att datorn startar kvickt.

Eeebooken ser även till att ytan där du håller handlederna alltid är kall, så att du ska kunna sitta länge vid datorn utan att det blir obekvämt.

Den här datorn är perfekt för dig som vill ha en dator som ska fungera för skolan och för att kolla på film.

Jämför priser på Asus Eeebook

2. Medeldyr – en kompetent dator som inte kostar skjortan

Asus, Pryljakt

Asus tillverkar även den populäraste datorn i det här segmentet, nämligen VivoBook som går att få tag på strax under 7 000 kronor. Den har den senaste upplagan av Windows som går blixtsnabbt eftersom datorn har snabb processor och en snabb hårddisk.

Datorn har även en knivskarp LED-skärm som har något som kallas för ”Eye care mode”, ett läge som tar bort lite av de blåa färgnyanserna så att det ska bli skonsammare för ögonen att sitta länge vid datorn. Dessutom är datorn utrustad med en ny typ av USB för att den inte ska bli omodern lika fort som andra datorer.

Jämför priser på Asus VivoBook

3. Populäraste datorn under 10 000 kronor – en sprillans ny MacBook!

MacBook Air, Prisjakt

Apples datorer må vara svindyra, men för under 10 000 kronor går det faktiskt att få tag på en MacBook. Det är den supertunna MacBook Air 13” som har börjat bli billigare. Det är en av de smidigaste och kanske den snyggaste datorn på marknaden. Tjockleken är under 2 centimeter och vikten är superlåga 1,35 kg.

Apple, som är kända för långa batteritider, har i den här datorn fått i ett batteri som räcker för upp till 12 timmars surfning, med andra ord behöver du sällan ladda den. Vill du köpa en dator som du vill ha länge, har du nog hittat rätt!

Jämför priser på Apple MacBook Air 13

4. För dig som vill ha extra allt – när prislappen inte får bestämma

MacBookPro, Prisjakt

Apples MacBook Pro 15” är en av de bästa datorerna man kan köpa i dagsläget. Den har en stor retinaskärm, en kraftig processor från Intel och en stor, snabb hårddisk på 256 gigabyte. Den här är för dig som inte nöjer dig med att surfa utan också vill kunna göra riktigt tunga saker för datorn som foto och videoredigering, utan att något går segt.

Priset är på närmare 20 000 kronor men Apple slänger med flera härliga appar som iPhoto, iMovie, Garageband och Pages.

Jämför priser på Apple MacBook Pro

5. Microsofts egen dator – för dig som vill ha något helt annorlunda

Surface 4 Pro

Den här datorn är verkligen något helt annat. Den kallas Surface 4 Pro och saknar tangentbord men ska tack vare sitt inbyggda stöd och sin stora touchskärm vara härlig att skriva med. Det medföljer också en penna som du kan använda för att för att leva ut dina estetiska sinnen eller helt enkelt använda i stället för dina fingrar.

Datorn är tack vare sin unika design ofattbart smidig och väger inte ens ett kilo. För den som vill finns det även ett tangentbord som går att köpa till. Nämnde vi att batteritiden håller i upp till 9 timmar?

Jämför priser på Microsoft Surface

Om du är på jakt efter mer än en dator, så kolla in de här teknikprylarna vi suktar lite extra efter just nu. Och det är dags för kräftor! Här är tipsen för att få den bästa kräftskivan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!