Vanilj- och citronkräm med krossade digestivekex.
Vanilj- och citronkräm med krossade digestivekex. - Foto: Nyheter24

Vanilj- och citronkräm med krossade digestivekex

Klassisk vanilj och uppfriskande citron möts i en smakfull efterrätt som serveras med krossade digestivekex för en knaprig kontrast. Perfekt för en sötsugen kväll.


Denna ljuvliga dessert är perfekt för en varm sommardag eller som avslutning på en härlig middag.

Den krämiga vaniljkrämen får en uppfriskande touch av färsk citron, och serveras med krossade digestivekex för en knaprig kontrast. Enkel att göra och svår att motstå!

Ingredienser för vanilj- och citronkräm:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 citroner
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 8 digestivekex

Instruktioner för vanilj- och citronkräm med krossade kex:

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Riv skalet från citronerna och pressa ut saften.
  3. Blanda grädde, mjölk, vaniljfrön, citronskal och hälften av sockret i en kastrull. Koka upp på medelhög värme och rör om.
  4. Vispa ihop äggulor och resterande socker i en skål. Häll i en liten mängd av den varma gräddblandningen under vispning.
  5. Häll tillbaka ägg- och sockerblandningen i kastrullen och fortsätt att vispa på medelhög värme tills krämen tjocknar och når ca 80°C. Ta bort från värmen.
  6. Rör i citronsaft och häll upp krämen i fyra glas eller skålar. Ställ i kylen i minst två timmar.
  7. Krossa digestivekexen och strö över krämen vid servering.

Serveringstips:

  • Toppa med färska bär, t.ex. blåbär eller hallon, för en extra fräschör.
  • Byt ut digestivekexen mot krossade havrekakor eller smulad kolasnitt för en annan smakkombination.
  • Servera med en klick vispad grädde eller vaniljglass för en extra lyxig touch.

Här kan du se fler enkla recept!

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!