Årets konditor Josefine Pagander lär Nyheter24 hur man vispar perfekt grädde.
Årets konditor Josefine Pagander lär Nyheter24 hur man vispar perfekt grädde. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Unsplash

Årets konditor delar sina bästa tips för perfekt grädde – och missen du inte får göra: "Lite kört"

Få saker slår lite lättvispad grädde till kladdkakan eller en härlig gräddtårta med jordgubbar. Men hur får experterna till perfekt vispad grädde värd priset Årets konditor?


Har du också undrat hur experterna får grädden att bli magiskt silkeslen och hur den håller formen?

Vispa grädden långsamt – annars kan den kollapsa

Josefine Pagander, vinnare av Årets konditor 2022, berättar för Nyheter24 att det är viktigt att börja med kalla verktyg och kall grädde. Om du vet att du ska vispa grädde redan i förväg är det en god idé att ställa in bunke och visp i kylskåpet så att de hinner bli kalla.

– Vispa långsamt till en början tills grädden börjar få volym och öka sedan hastigheten mot slutet, säger Josefine Pagander till Nyheter24.

Årets konditor förklarar hur det finns risk att du får för stora bubblor, och då riskerar grädden att falla ihop senare. Även Maria Grave, som vann Årets konditor 2008, håller med.

– Det handlar mycket om att inte vispa för fort. Du måste få stabilitet i grädden.

Till de som söker en snabb lösning har Maria Grave en varning.

– Det kan se jättebra ut när man kört på högsta hastighet med elvispen, men när grädden har stått en stund så märker man att det är löst i botten, även om det ser fast ut på ytan.

Det handlar om att man får ojämna luftbubblor i grädden om man vispar för fort. Hennes rekommendation är därför att köra på medelhastighet om man vill använda elvisp. 

Hur lyckas man med växtbaserad grädde?

Josefine Pagander förklarar hur växtbaserad grädde beter sig helt annorlunda från vispgrädde.

– De tar oftast mycket längre tid att vispa, även laktosfri grädde.

Hon säger att laktosfri grädde bör vispas långsamt precis som standardgrädde, men gissar att växtbaserad grädde kan vispas upp utan att man behöver ta samma hänsyn till hur fort den vispas upp. Dock säger hon att det är väldigt individuellt beroende på produkt.

– Man får nästan anpassa sig efter vad man använder.

Hur räddar man övervispad grädde – och grädde som har skurit sig?

Om du har råkat vispa grädden för länge så att den har blivit för fast kan den gå att rädda. Ett tips är att spara en skvätt ovispad grädde vid sidan av, om du ska vispa grädde hemma. Det kan rädda din grädde – men bara om den inte är allt för övervispad. Maria Grave säger att det inte är kört om du bara råkat vispa lite för hårt.

– Det är inte optimalt men man kan rädda det genom att hälla i en klick ovispad grädde och vända försiktigt med en slickepott.

Skulle du råka vispa grädden alldeles för länge kommer en klick ovispad grädde inte att hjälpa.

– Har det skurit sig är det lite kört, då får man nästan fortsätta tills det blir smör.

Årets konditor ger sina bästa tips för att baka med grädde

Om man känner sig äventyrlig i köket och är sugen på nya smaker delar Josefine Pagander med sig av hur du kan piffa till den vanliga vispgrädden.

– Jag tycker att det är väldigt trevligt att blanda med någon syrad gräddprodukt. Jag blandar gärna hälften grädde med hälften crème fraiche, eller hälften grädde med hälften färskost, just för att få lite annan karaktär.

Enligt Josefine själv så mixar hon gärna grädde med allt från färskost till smetana.

– Så länge de har över 30 procent i fetthalt så kan man vispa nästan alla syrade gräddprodukter, säger hon till Nyheter24.

På Josefine Paganders Instagram har hon delat en video på en semla med perfekt vispad grädde.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!