Svampsugen? Testa dessa 7 urgoda recept på kantareller
Kantareller är inte bara goda och nyttiga – de är också väldigt mångsidiga. Här är sju enkla recept baserade på svampfavoriten.
1. Kantarellsoppa
För fyra personer:
- 500g kantareller
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- Salt och peppar
- Smör för stekning
Stek kantarellerna i smör tills vätskan försvunnit. Lägg i hackad lök och vitlök och stek några minuter till. Tillsätt buljongen och låt koka i 20 minuter. Tillsätt grädde, salt och peppar och mixa soppan slät med en stavmixer.
Därför är kantareller så otroligt nyttiga – 5 anledningar
2. Kantarelltoast
För två personer:
- 250g kantareller
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- Persilja
- 4 skivor surdegsbröd
- Salt och peppar
Stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad vitlök och persilja. Servera på rostat surdegsbröd, krydda med salt och peppar.
Sallad UTAN sallad? 5 enkla och nyttiga recept att testa
3. Kantarellrisotto
För fyra personer:
- 300g kantareller
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 300g risottoris
- 1 liter hönsbuljong
- 100g parmesan
- Smör för stekning
- Salt och peppar
Stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad lök och vitlök. Tillsätt riset och stek några minuter till. Tillsätt buljongen lite i taget tills riset är mjukt. Rör i riven parmesan, salt och peppar.
4. Kantarellpasta
För fyra personer:
- 250g pasta
- 300g kantareller
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl grädde
- 1 dl riven parmesan
- Salt och peppar
Koka pasta enligt anvisningarna. Stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad vitlök. Tillsätt grädden och låt koka upp. Blanda i den kokta pastan och riven parmesan. Krydda med salt och peppar.
10 matvaror att enkelt göra själv – kan bli godare än i butik
5. Kantarellomelett
För två personer:
- 4 ägg
- 200g kantareller
- 100g riven ost
- Salt och peppar
- Smör för stekning
Vispa äggen med salt och peppar. Stek kantarellerna i smör. Häll äggsmeten över kantarellerna och stek på medelvärme tills omeletten har stelnat. Strö över riven ost och vik omeletten på mitten.
6. Kantarellfyllda kycklingbröst
För två personer:
- 2 kycklingbröst
- 200g kantareller
- 100g getost
- Salt och peppar
- Smör för stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Stek kantarellerna i smör. Skär ett snitt i kycklingbrösten och fyll med kantarellerna och getost. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingbrösten i smör tills de fått färg, lägg dem sedan i en ugnsform och stek i ugnen i 20 minuter.
Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror
7. Kantarellpaj
- 250g pajdeg
- 300g kantareller
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 200g riven ost
- Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform. Stek kantarellerna i smör. Vispa ihop ägg, grädde, riven ost, salt och peppar. Lägg kantarellerna i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i 30 minuter.