Pasta är en av många smarriga rätter man kan göra med kantareller.
Pasta är en av många smarriga rätter man kan göra med kantareller. - Foto: Illustration Nyheter24

Svampsugen? Testa dessa 7 urgoda recept på kantareller

Kantareller är inte bara goda och nyttiga – de är också väldigt mångsidiga. Här är sju enkla recept baserade på svampfavoriten.


1. Kantarellsoppa

För fyra personer:

  • 500g kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Smör för stekning

Stek kantarellerna i smör tills vätskan försvunnit. Lägg i hackad lök och vitlök och stek några minuter till. Tillsätt buljongen och låt koka i 20 minuter. Tillsätt grädde, salt och peppar och mixa soppan slät med en stavmixer.

Därför är kantareller så otroligt nyttiga – 5 anledningar

2. Kantarelltoast

För två personer:

  • 250g kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • Persilja
  • 4 skivor surdegsbröd
  • Salt och peppar

Stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad vitlök och persilja. Servera på rostat surdegsbröd, krydda med salt och peppar.

Sallad UTAN sallad? 5 enkla och nyttiga recept att testa

3. Kantarellrisotto

För fyra personer:

  • 300g kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300g risottoris
  • 1 liter hönsbuljong
  • 100g parmesan
  • Smör för stekning
  • Salt och peppar

Stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad lök och vitlök. Tillsätt riset och stek några minuter till. Tillsätt buljongen lite i taget tills riset är mjukt. Rör i riven parmesan, salt och peppar.

4. Kantarellpasta

För fyra personer:

  • 250g pasta
  • 300g kantareller
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan
  • Salt och peppar

Koka pasta enligt anvisningarna. Stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad vitlök. Tillsätt grädden och låt koka upp. Blanda i den kokta pastan och riven parmesan. Krydda med salt och peppar.

10 matvaror att enkelt göra själv – kan bli godare än i butik

5. Kantarellomelett

För två personer:

  • 4 ägg
  • 200g kantareller
  • 100g riven ost
  • Salt och peppar
  • Smör för stekning

Vispa äggen med salt och peppar. Stek kantarellerna i smör. Häll äggsmeten över kantarellerna och stek på medelvärme tills omeletten har stelnat. Strö över riven ost och vik omeletten på mitten.

6. Kantarellfyllda kycklingbröst

För två personer:

  • 2 kycklingbröst
  • 200g kantareller
  • 100g getost
  • Salt och peppar
  • Smör för stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kantarellerna i smör. Skär ett snitt i kycklingbrösten och fyll med kantarellerna och getost. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingbrösten i smör tills de fått färg, lägg dem sedan i en ugnsform och stek i ugnen i 20 minuter.

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

7. Kantarellpaj

  • 250g pajdeg
  • 300g kantareller
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 200g riven ost
  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform. Stek kantarellerna i smör. Vispa ihop ägg, grädde, riven ost, salt och peppar. Lägg kantarellerna i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i 30 minuter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!