Gör din egen majonnäs – busenkelt.
Gör din egen majonnäs – busenkelt. - Foto: Illustration Nyheter24

Så gör du enkelt din egen majonnäs – mycket godare än i butik

Att göra sin egen majonnäs är inte så svårt som man kan tro. Här är en kort och enkel guide på hur du gör – resultatet blir otroligt gott.


Ingredienser för egen majonnäs

Med dessa mått får du ungefär 250 ml majonnäs. Dubblera eller trippla ingredienserna om du vill göra mer.

  • 1 ägg (rumstempererat)
  • 1 msk ättika eller citronjuice
  • 1 tsk dijonsenap
  • 240 ml matolja (neutral smak, som raps- eller solrosolja)
  • Salt, efter smak

Så här gör du din egen majonnäs – steg för steg

  1. Knäck ägget i en matberedare eller i en hög, smal behållare om du använder en stavmixer. Tillsätt ättika (eller citronjuice) och dijonsenap.
  2. Starta mixern på låg hastighet och mixa ingredienserna.
  3. Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle medan mixern fortfarande är igång. Var noga med att oljan tillsätts mycket långsamt i början – det är nyckeln till en lyckad majonnäs. Det är viktigt att emulsionen bildas innan du börjar tillsätta mer olja.
  4. Fortsätt mixa och tillsätta olja tills du har en tjock, krämig majonnäs. Om majonnäsen blir för tjock kan du tunna ut den med lite varmt vatten.
  5. Smaka av och tillsätt salt efter behov. Du kan också smaksätta med andra saker som vitlök, örter, kryddor etc.

Läs vidare här:

10 matvaror att göra själv – kan bli godare än i butik

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!