Vi har mer koldioxid i atmosfären än någonsin tidigare.
Vi har mer koldioxid i atmosfären än någonsin tidigare. - Foto: Pixabay/ Montage

Vi har passerat en riktigt läskig gräns – och nu kan det vara för sent

Vi har nu mer koldioxid än någonsin i vår atmosfär. Och det kommer att påverka oss rejält.


Nu i september kommer vår värld gå över en ödesgräns – vi har nu över 400 ppm (parts per million) koldioxid i vår atmosfär. Och antagligen kommer vi aldrig mer att uppleva en värld under den gränsen igen.

Ännu läskigare blir det när man inser att september är den månad då vi oftast har som allra lägst halt av koldioxid. Senare i år kan halterna öka upp emot 410 ppm, vilket är helt galet högt.

Men vad spelar då det här för roll? Vi vet faktiskt inte exakt vad som kommer att hända för vi, mänskligheten, har aldrig någonsin levt med så här mycket koldioxid förut.

Förra gången jorden var uppe i de här nivåerna var nämligen för över fyra miljoner år sedan. Då var jorden helt enkelt inte en bra plats för oss att leva på, om vi hade funnits.

Och det kan vara för sent att ändra på något. Även om vi skulle sluta att bränna olja i morgon skulle det ta decennier för koldioxidhalten att stabiliseras. Och jag tror att vi alla vet att det inte kommer att hända.

Läs mer om vårt senaste rekord på Science Alert.

Det går faktiskt lite dåligt just nu. Vi har faktiskt slagit rekord i klimatförändring för elfte månaden i följd. Kanske bara är att hoppas på att Elon Musks plan B, att åka till Mars, funkar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Läskigt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.