- Foto: Grabow

Facebook censurerar naken Frihetsgudinna

GoTopless.org är ett nätverk i USA för kvinnor som vill att det ska vara lagligt för kvinnor att gå barbröstade likväl som för män. Inför en demonstration laddade nätverket upp en teckning av konstnären Grabow på en barbröstad version av Frihetsgudinnan - Något som Facebook inte tolererade. Obsent och naket, enligt Facebook.


Konstnären Grabow är upprörd över att Facebook valt att ta ner hennes konstverk och jämför det med slöjan som vissa kvinnor tvingas bära enligt lag eller religiöst förtryck. När hon besökte Saudiarabien förra året uppmanades hon av en samling människor att bära slöja.

“Hade jag inte lytt så skulle jag ha kunnat bli arresterad. Men så klart, det finns inga liknande klädregler för män där. De kunde ha på sig vad de än ville.”

“Uppenbarligen skulle inte bilden ha blivit nertagen om Grabow även hade ritat ett skägg runt statyns ansikte.” Sa Birgitte Boisselier, en medlem på GoTopless.org “Jag ber alla mina vänner på Facebook som tror på lika rättigheter för män och kvinnor att publicera bilden som blev bortagen. En del frustrerade individer kan inte ens titta på en bröstvårta utan att spåra ur eller känna sig stötta, men det är redan nog med diskriminering gentemot den kvinnliga kroppen.”

Birgitte Boisselier uppmanar nu alla män och kvinnor som anser att män och kvinnor ska ha samma möjligheter att trotsa Facebook, och visa upp att den kvinnliga kroppen varken är skamfull, syndig eller obscen.

“Jag ber alla kvinnor på Facebook som står upp för lika rättigheter publicera bilden på sin sida. Och jag ber även alla män som kan uppskatta en kvinnokropp utan att känna skuld att göra detsamma. Den kvinnliga bröstkorgen är vacker och barn borde inte få lära sig att det är en synd att se på den. Den här typen av förtryck innebär att de kommer att känna frustration och skam när de växer upp, det är ett sånt slöseri.”

Boisselier vill tillägga att bara bröst knappast verkar göra män till galna våldtäktsmän som inte kan kontrollera sina lustar.

“Bara bröst ses på europeiska stränder den här tiden på året, men så vitt jag vet är mängden våldtäkter och andra våldsamma sexuella handlingar lägre i Europa än i Amerika.”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!